Σπίτια με θαλασσινό αέρα

Σπίτια με θαλασσινό αέρα

Σπίτια με θαλασσινό αέρα

Οι Κυκλάδες με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους δημιουργούν μία μοναδική εικόνα

Τα κυκλαδίτικα σπίτια χτίζονται με απλά μέσα για να καλύπτουν βιοτικές ανάγκες αλλά θεωρούνται έργα μοναδικά σε αισθητική.  Σπίτια χτισμένα μέσα σε κάστρα και δαιδαλώδη σοκάκια δίνουν στην αρχιτεκτονική ένα χαρακτήρα αμυντικό. Και έτσι είναι, καθώς τα νησιά του Αιγαίου είχαν προβλήματα ασφαλείας λόγω πειρατείας.

Σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική είναι το περιβάλλον, το κλίμα, ο ρόλος του νερού και του φυσικού εδάφους. Ο οικισμός μεγάλωνε χωρίς σχεδιασμό ανάλογα με το φυσικό έδαφος. Το κτίσιμο ενός χωριού βάσει σχεδίου είναι κάτι πολύ σπάνιο στις Κυκλάδες. Οι οικονομικές συνθήκες έχουν παίξει και αυτές το ρόλο τους. Καθώς τα οικονομικά μέσα είναι ελάχιστα και οι εργάτες ανειδίκευτοι, τα υλικά είναι τοπικά, ανεπεξέργαστα και οι χτίστες είναι οι ίδιοι οι χρήστες τους.Έτσι, συναντά κανείς κυρίως «μονόχωρους κύβους»με εμβαδόν 3×4μ και ύψος 2,5μ καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη ξυλεία και οι δοκοί δεν ξεπερνούσαν τα τρία μέτρα. Ο προσανατολισμός του σπιτιού είναι συνήθως νοτιοανατολικός ώστε το σπίτι να απολαμβάνει το φυσικό φως ενώ οι τοίχοι έχουν πάχος 60-80 εκ ώστε να διασφαλίζεται η επιθυμητή θερμοκρασία. Τα ανοίγματα για τον ίδιο λόγο είναι μικρά ενώ στη βόρεια πλευρά υπήρχε σχεδόν πάντα ένα άνοιγμα για να δροσίζεται το σπίτι το καλοκαίρι από τα μελτέμια αλλά και για να μην μπαίνει ο κρύος αέρας το χειμώνα. Επιπλέον το λευκό χρώμα των τοίχων περιορίζει την απορρόφηση θερμότητας.

Σε κάθε περίπτωση τα κυκλαδίτικα σπίτια κλέβουν τις εντυπώσεις. Η ίδια απλότητα του εξωτερικού χώρου συναντάται και στην εσωτερική διακόσμηση. Απλές γραμμές, κυρίως άσπρο σε συνδυασμό με αποχρώσεις του μπλε, ξύλινες οροφές και γενικότερα επικρατεί μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και χαλάρωσης που δένει απίστευτα με το περιβάλλοντα χώρο.

 

 

Πηγή  :  jenny.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ