Δημιουργήστε σκιά! Τέντες και Πέργκολες: Ανακαλύψτε ποιος τύπος σας ταιριάζει.

Δημιουργήστε σκιά! Τέντες και Πέργκολες: Ανακαλύψτε ποιος τύπος σας ταιριάζει.

Δημιουργήστε σκιά! Τέντες και Πέργκολες: Ανακαλύψτε ποιος τύπος σας ταιριάζει.

Τέντες, πέργκολες και ξύλινα στέγαστρα μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια στη θωράκιση του σπιτιού από τη ζέστη, καθώς επιφέρουν σημαντική μείωση στα ηλιακά φορτία του σπιτιού, ενώ ειδικά οι τέντες στους χαμηλούς ορόφους λειτουργούν όχι μόνο ηλιοπροστατευτικά, αλλά και ηχομονωτικά.

Ο σχεδιασμός ηλιοπροστασίας περιλαμβάνει μια σειρά βημάτων:

 1. Καθορισμός της περιόδου κατά την οποία απαιτείται ηλιοπροστασία
 2. Προσδιορισμός των θέσεων του ήλιου στη διάρκεια της περιόδου, κυρίως στα όριά της
 3. Έλεγχος τυχόν σκιασμού από γειτονικά στοιχεία
 4. Επιλογή της μεθόδου ηλιοπροστασίας που θα εφαρμοστεί
 5. Σχεδιασμός των αντιστοίχων στοιχείων
 6. Σύγκριση του σκιασμού στη διάρκεια του έτους (θέρος-χειμώνας)
 7. Εξέταση πρόσθετων συνθετικών παραμέτρων (π.χ. αισθητική, κόστος κ.λπ.).

 Τέντες

Παρ’ ότι το κόστος μίας τέντας είναι μικρό, σε σύγκριση με άλλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως για παράδειγμα τη θερμομόνωση, το αποτέλεσμα που μπορεί να επιφέρει στη βελτίωση τόσο της θερμικής όσο και της οπτικής άνεσης είναι μεγάλο. Μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ηλιοπροστασίας απέδειξε ότι τα συστήματα ηλιοπροστασίας έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές CO2, κατά 31Mt/a μέσω της μείωσης της ενεργειακής ζήτησης για θέρμανση και κατά 80 Mt/a μέσω της μείωσης της ενεργειακής ζήτησης για ψύξη. Η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων παρουσίασε μείωση μεγαλύτερη των 5 βαθμών Κελσίου.

Με τη χρησιμοποίηση συστημάτων εξωτερικής σκίασης μπορούμε να πετύχουμε τη διαπέραση μόνο του 12% της ηλιακής ακτινοβολίας μέσα στον κτιριακό χώρο. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η μείωση της ενεργειακής ζήτησης των κλιματιστικών για ψύξη και θέρμανση μειώνεται περίπου στο 50% και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται μέχρι και 60%.

Η ηλιοπροστασία των ανοιγμάτων εξαρτάται από τον προσανατολισμό τους. Εν γένει ο νότιος προσανατολισμός ενδείκνυται στα κτίρια στο Βόρειο Ημισφαίριο, καθώς συνδυάζει τον απαιτούμενο ηλιασμό το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι (που ο ήλιος βρίσκεται πιο ψηλά στον ορίζοντα) δέχεται λιγότερη ακτινοβολία, η οποία ελαχιστοποιείται με ένα απλό οριζόντιο σκιάστρο. Ο βόρειος προσανατολισμός δέχεται ελάχιστη ηλιακή πρόσπτωση το πρωί και το βράδυ και ενδείκνυται και αυτός για χώρους θερινής χρήσης ή με απαιτήσεις σε σταθερό φωτισμό. Αντίθετα, τα ανατολικά και δυτικά ανοίγματα δέχονται μεγάλα ποσά ηλιακής ακτινοβολίας το καλοκαίρι. Για τα ανατολικά και δυτικά παράθυρα, στα οποία οι ηλιακές ακτίνες προσπίπτουν από χαμηλά, απαιτείται σκίαση κατακόρυφου τύπου.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα το ποσοστό ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου είναι πολύ υψηλό, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η χρήση συστημάτων σκίασης είναι επιβεβλημένη. Χαρακτηριστικά να σημειωθεί ότι η χαμηλότερη ετήσια τιμή ηλιοφάνειας είναι λίγο μικρότερη από 2.200 ώρες ετησίως στην Ήπειρο και στη Δ. Μακεδονία και τη Ροδόπη, ενώ η υψηλότερη τιμή είναι περίπου 3.100 ώρες ετησίως και παρουσιάζεται στη Ρόδο και την Ιεράπετρα.

Βρείτε τον… τύπο σας

tent3

Οι τέντες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τη μορφή τους και το μηχανισμό που τις συνοδεύει. Ο πλέον συνηθισμένος τύπος τέντας, είτε διαθέτει χειροκίνητο μηχανισμό είτε ηλεκτρικό, είτε αυτόματο με αισθητήρες, είναι αυτός με αντηρίδες, που τοποθετείται σε τοίχους και οροφές με τη γωνία προβολής να ρυθμίζεται από 0 έως 170 μοίρες. Πρόκειται για μια λειτουργική λύση, πλεονέκτημα της οποίας είναι και το χαμηλό κόστος. Το χαρακτηριστικό της είναι οι σωλήνες στήριξης που είναι κατασκευασμένοι από σίδηρο ή αλουμίνιο και στηρίζονται συνήθως στα κάγκελα του μπαλκονιού.

Το σύστημα «κασέτα» είναι ένα είδος τέντας με βραχίονες που κλείνουν εσωτερικά προστατεύοντας το μηχανισμό (βραχίονες) και το ύφασμα από τα καιρικά φαινόμενα, διατηρώντας την τέντα καθαρή και επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής της. Όλος ο μηχανισμός της τέντας βρίσκεται μέσα σε ένα κουτί αλουμινίου, ενώ υπάρχει η δυνατότητα τηλεχειρισμού για μεγαλύτερη διευκόλυνση του χρήστη.

Χειροκίνητες ή ηλεκτρικές, οι τέντες με σπαστούς βραχίονες εκτός από ανθεκτικές είναι απόλυτα λειτουργικές, αφού μαζεύονται πανεύκολα χωρίς να αφήνουν αντιαισθητικούς βραχίονες να χαλάνε την εικόνα του χώρου σας.

Η τέντα τύπου ριντό (κάθετης μορφής) χρησιμοποιείται συνήθως για την προστασία των πλαϊνών του μπαλκονιού. Εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την τέντα πρόσοψης και προσφέρει επιπλέον προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Οι κάθετες τέντες έχουν πολλές δυνατότητες εφαρμογής χάρη στις διαφορετικές μορφές πλευρικών οδηγών (συρματόσκοινο, βέργες ή οδηγούς αλουμινίου).

Οι τέντες καποτίνες (κούρμπες) ενδείκνυνται για να προστατέψουν παράθυρα, εισόδους, πόρτες κ.λπ. από τον ήλιο και τη βροχή. Είναι σταθερές ή ανοιγόμενες σε ποικιλία σχημάτων με δυνατότητα αυτοματισμού και πολύ ανθεκτικές. Εκτός από λειτουργικότητα προσφέρουν μοναδικό στυλ στον εξωτερικό χώρο σας.

Μεταξύ των διαφόρων τύπων τέντας συναντάμε και αυτές με ανεξάρτητη στήριξη. Πρόκειται για ένα σύστημα με βραχίονες το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε χώρους με περιορισμένη στήριξη. Για παράδειγμα χρησιμοποιούνται σε λεπτές επιφάνειες (ψευδοροφές) όπου δεν θέλουμε να κάνουμε πολλές τρύπες.

Η τέντα τύπου πέργκολας χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν μεγάλες βεράντες, αίθριο ή αυλή. Έχει διαφορετικό μηχανισμό ώστε να αντέχει το βάρος της και το βάρος της βροχής και να μην διακρίνεται όταν είναι μαζεμένη. Πρόκειται για μια επιλογή υψηλότερου κόστους, ωστόσο προσφέρει υψηλή λειτουργικότητα και μακροχρόνια χρήση.

Τέλος οι τέντες με διάφανη ζελατίνα προστατεύουν ένα χώρο από τον αέρα και το κρύο χωρίς να στερούν φως και ορατότητα. Συνήθως προτιμώνται από τους επαγγελματίες (π.χ. καφετέριες, εστιατόρια). Επαγγελματίες επιλέγουν και τη λύση των μεταφερόμενων τεντών, οι οποίες αποτελούνται από μια κεντρική βάση στήριξης πάνω στην οποία είναι τοποθετημένες δύο τέντες τύπου κασέτας, που ξετυλίγονται ταυτόχρονα ή μεμονωμένα με μανιβέλα ή ηλεκτρικό μοτέρ.

Μηχανισμοί

tent2

Διαθέσιμοι είναι οι εξής τύποι μηχανισμών:

 • απλός χειροκίνητος μηχανισμός με μανιβέλα
 • ηλεκτρικό τηλεχειριζόμενο μοτέρ (ασύρματο ή ενσύρματο)
 • αυτόματος αισθητήρα ήλιου αέρα

Σημαντικό είναι το σύστημα που θα επιλέξετε να μπορεί να εφοδιαστεί με διάφορα αξεσουάρ, όπως συστήματα φωτισμού, ηλεκτρικές θερμάστρες ή χρονοδιακόπτες.

Είδη υφασμάτων

Αναρίθμητοι συνδυασμοί χρωμάτων και σχημάτων προσφέρονται σε ό,τι αφορά τα υφάσματα, που χρησιμοποιούνται στους διάφορους τύπους τέντας. Ωστόσο, ακόμη και το πιο φλοράλ εμπριμέ θα πρέπει να παρέχει εγγυήσεις κατ’ αρχάς για πλήρη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και να διαθέτει υψηλή απορροφητικότητα και προστασία από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες UVA και UVB.

Επιπλέον, η πυκνότητα του υφάσματος και η ποιότητά του να είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζει τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά:

 • Αυτοπλενόμενο: Η ειδική επίστρωση Self Cleaning βασίζεται στη Νανοτεχνολογία που αποτρέπει την προσκόλληση των ρύπων, απλοποιώντας την αφαίρεσή τους ψεκάζοντας με νερό ή βροχή. Δίνει υψηλή αντίσταση κατά της αμμωνίας και των οξέων (ρύποι από πουλιά).
 • Νέος τύπος νήματος & ύφανσης: Για τον απόλυτο συνδυασμό βάρους και αντοχής. Θα πρέπει να εξασφαλίζει τέλεια εφαρμογή σε όλες τις κατασκευές και τα σύγχρονα συστήματα τέντας.
 • Αδιαβροχοποίηση 100%.
 • Φιλικότητα προς το περιβάλλον: Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται πληρούν τις προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος.
 • Υψηλή αντοχή στους δυνατούς ανέμους: Θα πρέπει να διαθέτει ειδικά επεξεργασμένο νήμα και μοναδικές προδιαγραφές ύφανσης, που δημιουργούν το πιο δυνατό τεντόπανο με τη μέγιστη αντοχή στο σκίσιμο.
 • Μέγιστη αντοχή στο χιόνι και τον πάγο.
 • Εγγύηση Ασηψίας: Πραγματική εγγύηση προστασίας από τους μύκητες.

Πέργκολες

Φυσικές, μοντέρνες, κλασικές, σταθερές ή ανοιγοκλειόμενες, με καλάμι, με κεραμίδι, με σανίδες, με πλεχτό τεντόπανο, με pvc ή μουσαμά, από σίδερο ή αλουμίνιο, ξύλινες, πλαστικές, ακόμη και με αισθητήρες, οι πέργκολες… μυρίζουν καλοκαίρι.

Για πρακτικούς (σκίαση) και αισθητικούς (ομορφαίνουν τους εξωτερικούς χώρους) λόγους, οι πέργκολες χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες. Οι βασικές κατασκευαστικές λεπτομέρειες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η στήριξη της βάσης των υποστυλωμάτων, η απόστασή τους και ο τρόπος σύνδεσης των υποστυλωμάτων και των οριζόντιων δοκών.

Στην κατασκευή ξύλινης πέργκολας χρησιμοποιείται μία μεγάλη ποικιλία ειδών ξύλου, όπως πεύκο με την τιμή του να εξαρτάται και από τους ρόζους (όσο πιο πολλοί, τόσο πιο οικονομικό), teak, iroko, niangon, sipo, peachpine, αλλά και έλατο, κέδρος και καστανιά. Οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο προτείνουν εμποτισμένη ξυλεία πεύκης ως ιδανική λύση, μιας και συνδυάζει χαμηλό κόστος, πολύ καλή εμφάνιση και ανθεκτικότητα στις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες. Για ειδικές κατασκευές (π.χ. μήκη μεγαλύτερα από έξι μέτρα), προτείνεται η σύνθετη επικολλητή ξυλεία. Να σημειωθεί ότι όσο πιο σκούρο το ξύλο από το οποίο είναι φτιαγμένη η πέργκολα τόσο πιο ανθεκτική είναι.

Προκειμένου να διατηρήσετε την ξύλινη πέργκολα σαν καινούργια, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, θεωρείται απαραίτητος ένας πολύ καλός εμποτισμός των ξύλων με ειδικά υγρά, μια διαδικασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια.

Για ένα φυσικό αποτέλεσμα τα φυλλοβόλα αναρριχώμενα φυτά είναι η καλύτερη επιλογή για να καλύψετε την πέργκολα, καθώς όπως αναφέρουν οι ειδικοί, από τη μια διακοσμούν και σκιάζουν το χώρο το καλοκαίρι, ενώ από την άλλη το χειμώνα, που δεν έχουν φύλλωμα, αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν ζεσταίνοντας το χώρο σας. Τα ιδανικά φυτά για να στεφανώσουν πέργκολες είναι, μεταξύ άλλων, οι βουκαμβίλιες, οι κληματαριές, τα γιασεμιά, οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές, οι παρθενόκισσοι, οι ακτινιδιές, η γλυτσίνια κ.λπ., τα οποία θα βρείτε σε ποικιλία μεγεθών και τιμών στα φυτώρια.

Δεν όμως μόνο το ξύλο που ταιριάζει στις πέργκολες, καθώς τα τελευταία χρόνια οι μεταλλικές κατασκευές, λόγω ανθεκτικότητας, έχουν αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Οι περισσότεροι επιλέγουν το αλουμίνιο, αποφεύγοντας το χυτοσίδερο, γιατί αν και πιο ελαφρύ δεν «χάνει» σε ανθεκτικότητα, ενώ έχει και το πλεονέκτημα να μην σκουριάζει. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι στο αλουμίνιο υπάρχουν διαβαθμίσεις σκληρότητας. Επιλέγοντας μια μεταλλική πέργκολα, μπορείτε να προσθέσετε πολυκαρμπονικά φύλλα, μηχανισμούς ανοιγοκλειόμενων κρυσταλλικών φύλλων, για πλήρη έλεγχο της σκίασης.

Πηγή: xe.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ