Ανακαίνιση: μέθοδος και υλικά

Ανακαίνιση: μέθοδος και υλικά

Ανακαίνιση: μέθοδος και υλικά

Όταν ο χρόνος αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια του στο χώρο που ζείτε τότε πρέπει να φροντίσετε για την ανανέωσή του. Πρόκειται για ένα έργο που θα σας συνοδεύσει για αρκετά χρόνια γι’ αυτό πρέπει να γίνει σωστά. Έμφαση πρέπει να δοθεί τόσο στο στιλ και το ύφος του σπιτιού όσο και στα υλικά κατασκευής.

Η ανακατασκευή του σπιτιού σας γίνεται για να ικανοποιήσει τις δικές σας ανάγκες, συνήθειες και επιθυμίες εξασφαλίζοντας ηρεμία, αρμονία, θαλπωρή και ζεστασιά. Θεωρείται επιτυχημένη όταν με την πείρα και τη γνώση των ειδικών τεχνιτών δημιουργείται ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε ένα χώρο που είναι χρηστικός και ανταποκρίνεται στους στόχους σας. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα υλικά που έχετε στη διάθεσή σας, την ευελιξία τους ως προς τη χρήση τους, την αντοχή τους στις φθορές του χρόνου και το κόστος αγοράς και εφαρμογής τους.

Αλουμίνιο

Είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και κυρίως στην υγρασία. Αποτελεί υλικό στεγανό, ελαφρύ, άκαμπτο και χρειάζεται μηδαμινή συντήρηση. Μπορεί εύκολα να χρωματιστεί με ποικίλα και εντυπωσιακά οργανικά χρώματα, αμετάβλητα στο φως και την ατμοσφαιρική διάβρωση. Το αλουμίνιο έχει μια ταχεία και εντυπωσιακή ανάπτυξη στην οικοδομική χρήση και έγινε εύκολα το κυρίαρχο υλικό στην κατασκευή κουφωμάτων. Στην αγορά διατίθενται πολλές ποιότητες κουφωμάτων αλουμινίου με διακυμάνσεις στις τιμές, σε λευκή ηλεκτροστατική βαφή αλλά και σε ποικιλία χρωματισμών με μικρή επιβάρυνση στην τιμή. Μεγαλύτερο κόστος έχουν όσα είναι σε πιστή απομίμηση ξύλου. Υπερτερούν, σε σύγκριση με κουφώματα από άλλα υλικά, στην αντοχή στις καταπονήσεις και τις καιρικές επιδράσεις, στη δυνατότητα κάλυψης μεγάλων ανοιγμάτων, στο μικρό βάρος, στη δυνατότητα θερμομόνωσης και ηχομόνωσης και στην καλύτερη λειτουργία.

Υαλότουβλο

Αποτελεί καινούριο υλικό που αναδείχθηκε μέσα από συνεχή έρευνα και εξέλιξη σε νέα υλικά δόμησης. Συνδυάζει λειτουργικές τεχνικές προδιαγραφές, λύσεις και εφαρμογές υψηλής αισθητικής, δημιουργώντας μοναδική ατμόσφαιρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Έχει σημαντικές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές εφαρμογές, μεγάλη ευκολία στην τοποθέτηση, είναι κατάλληλο για εσωτερική και εξωτερική χρήση αποτελώντας ένα εναλλακτικό στοιχείο τοιχοποιίας και επιπλέον έχει χαμηλό κόστος και δεν χρειάζεται συντήρηση. Η διάχυση του φωτός μέσα από αυτό βοηθά στο φωτισμό σκοτεινών χώρων με φυσικό φως, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να είναι εντελώς αδιαφανές. Σε δύσκολους χώρους ανακαίνισης, όταν πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιπλέον δωμάτιο, (για παράδειγμα παιδικό ή γραφείο) το οποίο είναι σκοτεινό, το υαλότουβλο προσφέρει ιδανική λύση. Συχνά διαθέτει μηχανισμούς που προσφέρουν τη δυνατότητα να ανοίγουν σαν ανακλινόμενα παράθυρα καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη εξαερισμού του χώρου.

Γυψοσανίδα

Κατασκευάζεται από ειδική σύνθεση γύψου και πεπιεσμένου χαρτιού και έχει μορφή πλάκας με λεία επιφάνεια. Η γυψοσανίδα είναι ένα από τα καλύτερα κατασκευαστικά υλικά και προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στη διαμόρφωση, διαρρύθμιση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων σε συνδυασμό με τη σταθερότητα της κατασκευής. Χρησιμοποιείται για κατασκευή ψευδοροφών και διαχωριστικών, για επένδυση τοίχων, για κάλυψη κατασκευαστικών ατελειών, καθώς επίσης και για ειδικές κατασκευές όπως ράφια, βιβλιοθήκες, καμπύλες κατασκευές κ.λπ. Είναι ελαφριά και εύκολη στην τοποθέτηση, ενώ με τη χρήση της αποφεύγεται το χτίσιμο και το σοβάντισμα.

Πλακάκι

Τεχνητό προϊόν που διατίθεται σε μεγάλη γκάμα σχεδίων, διαστάσεων και συνδυασμών. Τα σύγχρονα πλακάκια βρίσκουν εφαρμογή σε κάθε χώρο, επενδύοντας όχι μόνο δάπεδα αλλά και τοίχους, πάγκους εργασίας, πισίνες, εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους. Η τοποθέτησή τους από έναν έμπειρο τεχνίτη είναι σχετικά εύκολη, ενώ ο συνδυασμός ποιότητας, τιμής και αισθητικής κάνει τα πλακάκια ένα από τα δημοφιλέστερα υλικά στις ανακαινίσεις και τις κατασκευές.

Γρανίτης

Ένα από τα ομορφότερα φυσικά υλικά με μεγάλη αντοχή και σκληρότητα. Συνήθως χρησιμοποιείται στους πάγκους εργασίας ή ως επένδυση σε τζάκια ή σε τοίχους. Τα σπάνια νερά και οι αποχρώσεις του είναι εντυπωσιακά, ανάλογη όμως είναι και η τιμή του.

Μάρμαρο

Υλικό λιγότερο ανθεκτικό από το γρανίτη διατίθεται σε άπειρους χρωματισμούς. Χρησιμοποιείται τόσο σε δάπεδα όσο και σε τοίχους και έχει σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση του σπιτιού διότι όχι μόνο στολίζει ένα χώρο αλλά επίσης τον αναδεικνύει και τον μεγαλώνει. Ενδείκνυται για χώρους κουζίνας, απαιτεί όμως προσοχή στη χρήση οξέων γιατί το διαβρώνουν.

Ξύλο

Αποτελεί το πλέον φυσικό υλικό που προσδίδει στο χώρο αρχοντιά και θαλπωρή. Χρησιμοποιείται σε εξωτερικές χρήσεις και κουφώματα αλλά και σε εσωτερικές κατασκευές όπως ντουλάπια, δάπεδα και έπιπλα. Τα περισσότερα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν υποστεί ειδικές επεξεργασίες πριν καταλήξουν στον καταναλωτή, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις που μειώνουν τις αντοχές του και τη διάρκεια ζωής του. Τα μασίφ ξύλα σίγουρα δεν είναι μια φθηνή λύση, ωστόσο η ζεστασιά, η ανθεκτικότητα και η φυσική ομορφιά του υλικού αυτού κάνουν την αξία του διαχρονική. Σήμερα, όμως, το ξύλο χρησιμοποιείται ελάχιστα λογω του αυξημένου του κόστους. Έχει αντικατασταθεί από διαφορετικά συνθετικά υλικά, ανάλογα με τη χρήση τους, που είναι πολύ πιο οικονομικά.

Δάπεδο laminate

Το laminate είναι υλικό το οποίο παράγεται από την ένωση δύο ή περισσοτέρων στρωμάτων μεταξύ τους, συνήθως από ένα συνδυασμό συνθετικών και φυσικών υλικών, το οποίο δίνει την αίσθηση του ξύλου. Είναι πολύ διαδεδομένο ως υλικό τόσο στην ανακαίνιση όσο και στην εξ αρχής κατασκευή πατωμάτων. Αποτελεί πολύ ανθεκτικό υλικό στη φθορά, στο ξεθώριασμα και στους λεκέδες, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλό κόστος (κοστίζει περίπου 25% λιγότερο από τα ξύλινα δάπεδα). Είναι εύκολο στην εγκατάσταση, καθώς οι σανίδες παράγονται με ειδικά διαμορφωμένες ακμές, που κουμπώνουν μεταξύ τους δημιουργώντας μια ενιαία επιφάνεια χωρίς ορατές ενώσεις.

Βακελίτης

Συνθετικό υλικό, που χρησιμοποιείται σε ντουλάπια αλλά και σε πάγκους εργασίας. Διατίθεται σε απεριόριστους συνδυασμούς και μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφών. Η τιμή του είναι αρκετά χαμηλή γι’ αυτό και προτιμάται γενικά.

Μελαμίνη

Είναι ένα συνθετικό υλικό, ανθεκτικό στα γρατσουνίσματα, την τριβή και τα διαβρωτικά και χρησιμοποιείται ως επένδυση για την κατασκευή επίπλων. Είναι οικονομικό υλικό και παράγεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Η σωστή επεξεργασία της μελαμίνης και το προσεγμένο φινίρισμα στα τελειώματα της επιφάνειάς της μπορεί να δημιουργήσει ένα τόσο καλό αποτέλεσμα, που μερικές φορές δεν ξεχωρίζει από το πραγματικό ξύλο.

Ξύλινος καπλαμάς

Είναι μια λεπτή επιφάνεια ξύλου, συνήθως 3 mm πάχους, η οποία επικολλάται σε σταθερές επιφάνειες MDF ή μοριοσανίδας. Με αυτόν τον τρόπο κατασκευάζονται μεγάλες ξύλινες επιφάνειες που έχουν την αίσθηση του πραγματικού ξύλου. Χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες επίπλου οι οποίες, για λόγους κυρίως οικονομικούς, δεν χρησιμοποιούν μασίφ ξύλο για τα έπιπλά τους.

Corian

Το Corian είναι ένα διακοσμητικό υλικό, που έχει πολλαπλές εφαρμογές και χρήσεις μέσα και έξω από το σπίτι: από τις απλές επιφάνειες εργασίας στην κουζίνα και το μπάνιο, έως τους τομείς του επίπλου και του φωτισμού. Αποτελεί πρωτοποριακό υλικό, με σκληρή επιφάνεια, ειδικά σχεδιασμένο για τους καταναλωτές, οι οποίοι επιθυμούν να βρουν σε ένα υλικό την αισθητική και την αντοχή για εφαρμογές στα σπίτια τους. Συνδυάζει υψηλής ποιότητας προδιαγραφές, ελαστικότητα, έξυπνες ημιδιαφάνειες, εμπνευσμένα χρώματα και επιφάνειες με σκληρή υφή και ανθεκτικές βαφές, ικανές να παραμείνουν αναλλοίωτες μέσα στο χρόνο.

Ανοξείδωτο ατσάλι – αλουμίνιο

Ο ψυχρός του χαρακτήρας κλέβει την παράσταση σε κάθε επιφάνεια. Η κάλυψη ντουλαπιών με ανοξείδωτο ατσάλι ή φύλλα αλουμινίου δίνει hi-tech χαρακτήρα, ενώ δημιουργεί ισχυρές αντιθέσεις όταν συνδυαστεί με φυσικά υλικά. Η επιλογή ματ ή σαγρέ υφής δίναι λύση στο πρόβλημα με τις δαχτυλιές που αποτυπώνονυται εύκολα στη γυαλιστερή εκδοχή του.

Γυαλί

Διάφανο, χρωματιστό ή αμμοβολής, συνδυασμένο με ξύλο ή αλουμίνιο προτείνεται συχνά για χρήση σε πόρτες ντουλαπών. Είναι μοντέρνα και ανάλαφρη ιδέα, ενώ οι βιτρίνες αποκτούν πιο έντονο χαρακτήρα όταν φωτιστούν εσωτερικά.

Πηγή: xe.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ