Αυτές είναι οι ενδεχόμενες «αλλαγές» που μπορεί να φέρει ο κορωνοϊός στη φοιτητική κατοικία

Αυτές είναι οι ενδεχόμενες «αλλαγές» που μπορεί να φέρει ο κορωνοϊός στη φοιτητική κατοικία

Αυτές είναι οι ενδεχόμενες «αλλαγές» που μπορεί να φέρει ο κορωνοϊός στη φοιτητική κατοικία

Επιστρέφει το ενδιαφέρον για αγορά φοιτητικής στέγης

πολυκατοικίες

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Η λογική της αγοράς φοιτητικής κατοικίας «εξαλείφθηκε» τα μνημονιακά χρόνια της ελληνικής οικονομίας.

Δεν ήταν λίγοι οι γονείς που εν έτει 2004-2008 επέλεγαν την αγορά φοιτητικής κατοικίας με στόχο τόσο να διαμείνει ο νέος φοιτητής καθ΄ όλη τη διάρκεια των σπουδών του, όσο και ως μορφή επένδυσης – εκμετάλλευσης για το μέλλον.

Ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, δεν ήταν λίγοι οι γονείς που σκεπτόμενοι την επαγγελματική πορεία των παιδιών τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, και παράλληλα το γεγονός ότι δύσκολα θα επέστρεφαν στην οικογενειακή οικία στην επαρχία, ήθελαν να διασφαλίσουν μια στέγη για τα παιδιά τους ακόμη και μετά το πέρας των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων τους.

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να ήρθε στη ζωή μας και να άλλαξε άρδην την καθημερινότητά μας, αλλά παράλληλα αποτέλεσε βασικό ρυθμιστή ακόμη και των επενδυτικών μας αποφάσεων.

Εν έτει 2020, ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης, επί των πλείστων οι περισσότεροι κράτησαν στάση αναμονής αναμένοντας τα υγειονομικά δεδομένα λόγω κορωνοϊού, με το ενδεχόμενο δεύτερο lockdown να αποτελεί δεδομένο μετά την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, ενώ παράλληλα στόχευαν να κερδίσουν 1-2 μήνες ενοίκια, δηλαδή, να προβούν σε μίσθωση της φοιτητικής στέγης μετά τις εγγραφές των φοιτητών στις σχολές (τέλη Οκτωβρίου ή/και αρχές Νοεμβρίου).

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στην Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%, ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το 2020, με βάση το μητρώο μεταβιβάσεων ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Δήμο Αθηναίων, οι μεταβιβάσεις μειώθηκαν κατά 47,77% και διαμορφώθηκαν στις 3.171 όταν το 2019 ήταν 6.072. Τα άνωθεν δεδομένα απεικονίζουν την στάση αναμονής που καταγράφηκε το καλοκαίρι του 2020 μετά το πρώτο lock down λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία παρατάθηκε έως και τα τέλη του έτους.

Όσον αφορά το νέο ακαδημαϊκό έτος που ξεκινάει σύντομα, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται να ξεκινάει κανονικά για τους πρωτοετείς φοιτητές στις αρχές Οκτωβρίου. Η παρακολούθηση των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης , σε αντίθεση με την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου για τα προγράμματα σπουδών α’ και β’ κύκλου των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως ή διά ζώσης, ανάλογα με τη σχετική́ απόφαση του οικείου Τμήματος/Σχολής.

Σύμφωνα με τα άνωθεν δεδομένα, ενδεχομένως να καταγραφούν «αλλαγές» σε σχέση με την περσινή χρονιά στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης, οι οποίες θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα υγειονομικά δεδομένα.

1) Στάση αναμονής έως τις εγγραφές στα Πανεπιστήμια
Η πανδημία του κορωνοϊού σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δ και το ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού, θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την κινητικότητα στην φοιτητική κατοικία ιδιαίτερα έως τα μέσα Οκτωβρίου. Οι γονείς πλέον «έχουν» τα περσινά δεδομένα της τηλεκπαίδευσης – εξ αποστάσεως παρακολούθησης, των συνεχομένων lockdown, και δεν θα είναι διατεθειμένοι να «ρισκάρουν» με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετής φοιτητές. Θεωρούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των γονέων θα κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων, ενώ αρκετοί θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες την δυνατότητα συναινετικής λύσης της μίσθωσης σε περίπτωση νέου lockdown.

2) Αγορά φοιτητικής στέγης – ραγδαία αύξηση της ζήτησης
Σε περίπτωση μη αναγκαιότητας επιβολής μέτρων από την πολιτεία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, τότε όχι μόνον θα αυξηθεί ραγδαία η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές, όσο και από τους φοιτητές του 2ου και 3ου έτους που «εγκατέλειψαν» την φοιτητική τους στέγη τη περσινή χρονιά, αλλά ενδεχομένως θα επαναφέρει στο προσκήνιο την λογική της αγοράς φοιτητικής κατοικίας.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates
Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Διότι, οι εκδόσεις στεγαστικών δανείων που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα «κλειδώσουν» στα 800 εκατ. ευρώ στα τέλη του έτους, καταγράφοντας αύξηση περίπου 20% σε σχέση με το 2020 που ήταν 687εκατ.ευρώ (625 εκατ. ευρώ το 2019), σε συνάρτηση της αύξησης των καταθέσεων που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μόνο για τον μήνα Μάιο άγγιξαν τα 281 εκατ. ευρώ εκ των οποίων, κατά 78 εκατ. ευρώ, είναι η αύξηση των καταθέσεων από την πλευρά  των νοικοκυριών και με δεδομένο την αύξηση των ζητούμενων ενοικίων που καταγράφεται και τη φετινή χρονιά, όσο και της αύξησης των ζητούμενων τιμών πώλησης που καταγράφεται για 3η συνεχόμενη χρονιά, θεωρούμε ότι αρκετοί γονείς θα αναζητήσουν κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές με στόχο την αγορά.

Τα διαθέσιμα ιδία κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000€, ενώ αν προβούν σε δανεισμό που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα, τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 100.000€ – 120.000€ για την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες τουριστικές πόλεις όπως τα Χανιά, Ρόδος κ.λπ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη φετινή χρονιά, ιδιαίτερα σε περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, λόγω της μείωσης κατά 39,95% των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) σε σχέση με το 2019 (7.681 ακίνητα) , οι γονείς μπορούν να επιλέξουν κατοικίες 30τμ-50τμ πλήρως ανακαινισμένες, επιπλωμένες και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Ενώ παράλληλα θα μπορούν, να «εκμεταλλευτούν» το φοιτητικό διαμέρισμα για το χρονικό διάστημα που ο φοιτητής δεν θα έχει ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και θα βρίσκεται στην οικογενειακή οικία στη πόλη καταγωγής του.

*Ο Θεμιστοκλής Μπάκας είναι Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

link:https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/aftes-ine-i-endechomenes-allages-pou-bori-na-feri-o-koronoios-sti-fititiki-katikia/

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ