Ακίνητα-Lockdown: Σε ποιες περιοχές έγιναν μειώσεις -Πού έμειναν σταθερές οι τιμές [παραδείγματα]

Ακίνητα-Lockdown: Σε ποιες περιοχές έγιναν μειώσεις -Πού έμειναν σταθερές οι τιμές [παραδείγματα]

Ακίνητα-Lockdown: Σε ποιες περιοχές έγιναν μειώσεις -Πού έμειναν σταθερές οι τιμές [παραδείγματα]

Μειωμένος έως και 70% είναι ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που προχώρησαν σε μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης σε σχέση με το πρώτο lockdown, οπότε και είχε καταγραφεί φθίνουσα τάση κυρίως σε περιοχές και οικιστικά ακίνητα.

Το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ08|12|2020 | 10:58

Σε αυτά το ζητούμενο μίσθωμα είχε φτάσει στο ανώτερο επίπεδο τιμών, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Δικτύου, Θεμιστοκλής Μπάκας, η μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης στο πρώτο lockdown προήρθε από μια στιγμιαία αντίδραση ενός μικρού ποσοστού ιδιοκτητών σε σχέση με το σύνολο των προς μίσθωση οικιστικών ακινήτων διότι σε πολλές περιπτώσεις το εισόδημα από το μίσθωμα κάλυπτε κάποια άλλη υποχρέωση ή/και δόση δανείου. Παράλληλα, μέρος των ιδιοκτητών προέβησαν σε μείωση με στόχο να μισθώσουν άμεσα το ακίνητο τους πριν έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες μειώσεις, σε περίπτωση που ίσχυαν τα σενάρια για οικονομικό «κραχ».

Οι διαφορές σε σχέση με το πρώτο lockdown

«Μη ξεχνάμε ότι η πρώτη καραντίνα ξεκίνησε 13 Μαρτίου 2020, το lockdown είχε διάρκεια σχεδόν 2,5 μήνες, ενώ υπήρχε εξαιρετικά μεγάλος βαθμός υπακοής, υπομονής και κατανόησης στα περιοριστικά μέτρα λόγω του «φόβητρου» της Κίνας και των υψηλών θυμάτων στην Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, ουδείς γνώριζε το πότε η οικονομία θα λειτουργήσει φυσιολογικά και αν τα μέτρα στήριξης θα είναι διαρκές όσον αφορά την «έκπτωση» ενοικίου οικιστικών ακινήτων για τους πληττόμενους εργαζόμενους και επαγγελματίες. Τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά και έχει επέλθει κόπωση στους πολίτες και άμβλυνση των συναισθημάτων τους», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας
Ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας

Όπως καταδεικνύει η έρευνα, εξαιτίας αυτών των διαφορών αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η «έκπτωση» 40% του ενοικίου αποτελεί «δεδομένο» πλέον όταν εφαρμόζονται περιοριστικοί όροι που πλήττουν εργαζόμενους ή/και επαγγελματίες οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης οικιστικών ακινήτων παρουσιάζουν φθίνουσες τάσεις σε πολύ μικρότερη έκταση από το πρώτο lockdown. Η άμεση εφαρμογή της «έκπτωσης» του ενοικίου κατά 40% και ταυτόχρονα το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν από το κράτος το 50% των χρημάτων και το υπόλοιπο 50% θα δοθεί μέσω φορολογικών κινήτρων, αποτελεί ακόμη έναν βασικό παράγοντα μη μείωσης των ζητούμενων τιμών μίσθωσης.

To 60%-70% των ιδιοκτητών δεν προχώρησαν σε μείωση μισθώματος σε σχέση με το πρώτο lockdown

Σύμφωνα πάντα με την πρόσφατη έρευνα του Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, ο αριθμός των ιδιοκτητών που προέβησαν σε μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης χωρίς διαπραγμάτευση εν μέσω του δεύτερου lockdown είναι μειωμένος ακόμη και κατά 60%-70% σε σχέση με το πρώτο lockdown.

«Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης οικιστικών ακινήτων δεν έχουν επηρεαστεί από το δεύτερο lockdown. Σίγουρα η παράταση του ή και το ενδεχόμενο νέων lockdown και οι νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν μετά την άρση του, σε συνάρτηση με την εικόνα της «πραγματικής» οικονομίας, τους δείκτες ανεργίας, τη διαθεσιμότητα και την ευκολία δανεισμού, τα αναπτυξιακά μέτρα, το φορολογικό καθεστώς, τα μέτρα στήριξης των υφιστάμενων επενδυτών και προσέλκυσης νέων, το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων και τα εισοδήματά τους αλλά και η εν γένει εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα της χώρας μας, θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία τόσο των τιμών μίσθωσης οικιστικών ακινήτων αλλά και το σύνολο της κτηματαγοράς», τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.  

Μικρής κλίμακας μειώσεις μισθωμάτων σε ακίνητα με υψηλά μισθώματα- Ενδεικτικά παραδείγματα

Εντός του Νοεμβρίου καταγράφηκαν μειώσεις, σε πολύ μικρή αριθμητική κλίμακα, σε ακίνητα με υψηλά αρχικά ζητούμενα μισθώματα σε σχέση με το προφίλ του ακινήτου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κέντρο της Αθήνας.

Στα Ιλίσια το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για διαμέρισμα 65 τ.μ. κατασκευής του 1975 ήταν 9€/τ.μ. και μειώθηκε στα 8,3 €/τ.μ., στην περιοχή Εξάρχεια – Νεάπολη το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα ήταν 13,3 €/τ.μ. και μειώθηκε στα 12 €/τ.μ. για διαμέρισμα 75 τ.μ. κατασκευής του 1980 στον Νέο Κόσμο η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος 42 τ.μ. κατασκευής του 1970 ήταν 11,3 €/τ.μ. και διαμορφώθηκε μετά την μείωση του ιδιοκτήτη στα 10,5 €/τ.μ. Μισθώματα που ακόμη και μετά τις οικειοθελείς μειώσεις των ιδιοκτητών παραμένουν υψηλά.

Στα Βόρεια προάστια,

στο Χαλάνδρι το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για ισόγειο διαμέρισμα 110 τ.μ. κατασκευής του 1975 ήταν 6,8 €/τ.μ. και μειώθηκε στα 6,3 €/τ.μ.,

στα Μελίσσια το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα ήταν 8,5 €/τ.μ. και μειώθηκε στα 7,5 €/τ.μ. για διαμέρισμα 118 τ.μ. κατασκευής του 2001,

στη Νέα Ερυθραία η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος 125 τ.μ. κατασκευής του 2000, ήταν 8,8 €/τ.μ. και διαμορφώθηκε μετά την μείωση του ιδιοκτήτη στα 8 €/τ.μ.

Στο Νέο Ψυχικό το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για διαμέρισμα 55 τ.μ. κατασκευής του 1965 ήταν 14,5 €/τ.μ. και μειώθηκε στα 12,36 €/τ.μ.,

στη Νέα Σμύρνη το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για διαμέρισμα 97 τ.μ. κατασκευής του 1980 ήταν 7,2 €/τ.μ. και μειώθηκε στα 6,7 €/τ.μ.

Σημειώνεται, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ότι οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης οικιστικών ακινήτων κατέγραψαν τα προηγούμενα δυο χρόνια αυξητικές τάσεις στο σύνολο της χώρας. Το 2018, το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η αγορά «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%. Μάλιστα, όσο αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%.

Παραδείγματα με μειώσεις στις τιμές των ενοικίων στα ακινήτων

link: https://www.iefimerida.gr/oikonomia/akinita-lockdown-se-poies-periohes-meioseis-poy-statheres-paradeigmata

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ