Συγκρατημένες οι τιμές των ενοικίων στο δεύτερο lockdown.

Συγκρατημένες οι τιμές των ενοικίων στο δεύτερο lockdown.

Συγκρατημένες οι τιμές των ενοικίων στο δεύτερο lockdown.

Φωτογραφία Αρχείου

Από euronews 7/12/2020

Σταθερές παραμένουν οι τιμές των ενοικίων κατά το δεύτερο lockdown σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. Μειώσεις καταγράφονται σε οικιστικά ακίνητα που οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης είναι υψηλές με βάση το προφίλ του ακινήτου. Καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της παρούσας κατάστασης είναι η έκπτωση 40% του ενοικίου και η επιστροφή του 50% σε μετρητά στον ιδιοκτήτη από το κράτος.

Μετά από μία διετία αυξήσεων στα ενοίκια στην Αττική που κορυφώθηκε στα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας, ο κορονοϊός έφερε μείωση στις τιμές των ενοικίων. Συγκεκριμένα, την περίοδο του πρώτου lockdown, σύμφωνα με τα στοιχεία του E-Real Estates καταγράφηκε μια φθίνουσα τάση κυρίως σε περιοχές και σε οικιστικά ακίνητα που το ζητούμενο μίσθωμα είχε φτάσει στο ανώτερο επίπεδο τιμών και αναμέναμε έτσι και αλλιώς την ρύθμισή τους το επόμενο διάστημα. Η μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης στο πρώτο lockdown προήρθε από μια στιγμιαία αντίδραση ενός μικρού ποσοστού ιδιοκτητών σε σχέση με το σύνολο των προς μίσθωση οικιστικών ακινήτων, που χρειάζονταν άμεσα εισοδήματα, διότι σε πολλές περιπτώσεις το εισόδημα από το μίσθωμα κάλυπτε κάποια άλλη υποχρέωση ή/και δόση δανείου, παρατηρεί ο Θεμιστοκλής Μπάκας πρόεδρος της E-Real Estates και προσθέτει ότι ένα μέρος των ιδιοκτητών που μείωσαν τη ζητούμενη τιμή μίσθωσης, προέβησαν σε μείωση με στόχο να μισθώσουν άμεσα το ακίνητο τους πριν έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες μειώσεις, σε περίπτωση που ίσχυαν τα σενάρια για οικονομικό «κραχ».

Το δεύτερο απαγορευτικό ωστόσο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το πρώτο και παράλληλα υπάρχει στον ορίζοντα και η προοπτική του εμβολίου, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην αισθάνονται την ίδια αβεβαιότητα όπως στο πρώτο απαγορευτικό. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με την έκπτωση του 40% στα ενοίκια των πληττόμενων επιχειρήσεων έχουν συγκρατήσει σε αυτή τη φάση τις τιμές των ενοικίων.

«Η άμεση εφαρμογή της «έκπτωσης» του ενοικίου κατά 40% και ταυτόχρονα το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν από το κράτος το 50% των χρημάτων και το υπόλοιπο 50% θα δοθεί μέσω φορολογικών κινήτρων, σίγουρα αποτελεί βασικό παράγοντα μη μείωσης των ζητούμενων τιμών μίσθωσης. Είναι εντελώς λογικό τα μην καταγράφονται οικειοθελής μειώσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, όταν ο ιδιοκτήτης γνωρίζει ότι σε περίπτωση lockdown εφαρμόζεται δια νόμου η έκπτωση 40% του ενοικίου. Ο αριθμός των ιδιοκτητών που προέβησαν σε μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης (οι ζητούμενες τιμές είναι χωρίς κάποια διαπραγμάτευση – αυτό σημαίνει ότι η μείωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη) εν μέσω του δεύτερου lockdown, είναι μειωμένος ακόμη και κατά 60%-70% σε σχέση με το πρώτο lockdown», εξηγεί ο κ. Μπάκας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του E-Real Estates εντός του Νοεμβρίου καταγράφηκαν μειώσεις σε πολύ μικρή αριθμητική κλίμακα σε σχέση με το σύνολο των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων.

Μειώσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης καταγράφηκαν σε ακίνητα με υψηλά αρχικά ζητούμενα μισθώματα σε σχέση με το προφίλ του ακινήτου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί στο κέντρο της Αθήνας , στην περιοχή Ηλίσια το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για διαμέρισμα 65τμ κατασκευής του 1975 ήταν 9€/τμ και μειώθηκε στα 8,3 €/τμ, όπως και στην περιοχή Εξάρχεια – Νεάπολη το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα ήταν 13,3€/τμ και μειώθηκε στα 12€/τμ για διαμέρισμα 75τμ κατασκευής του 1980, ενώ στον Ν.Κόσμο η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος 42τμ κατασκευής του 1970, ήταν 11,3€/τμ και διαμορφώθηκε μετά την μείωση του ιδιοκτήτη στα 10,5€/τμ. Ζητούμενα μισθώματα που ακόμη και μετά τις οικειοθελείς μειώσεις των ιδιοκτητών, παραμένουν υψηλά.

Στα Βόρεια προάστια, στο Χαλάνδρι το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για ισόγειο διαμέρισμα 110τμ κατασκευής του 1975 ήταν 6,8€/τμ και μειώθηκε στα 6,3 €/τμ, όπως και στα Μελίσσια το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα ήταν 8,5€/τμ και μειώθηκε στα 7,5€/τμ για διαμέρισμα 118τμ κατασκευής του 2001, ενώ στην Ν.Ερυθραία η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος 125τμ κατασκευής του2000, ήταν 8,8€/τμ και διαμορφώθηκε μετά την μείωση του ιδιοκτήτη στα 8€/τμ. Στο Νέο Ψυχικό το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για διαμέρισμα 55τμ κατασκευής του 1965 ήταν 14,5€/τμ και μειώθηκε στα 12,36 €/τμ, ενώ στην Ν.Σμύρνη το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για διαμέρισμα 97τμ κατασκευής του 1980 ήταν 7,2€/τμ και μειώθηκε στα 6,7 €/τμ.

«Σίγουρα η παράταση του lockdown ή/και νέων εν δυνάμει μορφών «υποχρεωτικού» lockdown, και οι τυχόν νέες συνθήκες – όροι που θα επιβληθούν μετά την άρση του lockdown σε συνάρτηση με την εικόνα της «πραγματικής» οικονομίας, τους δείκτες ανεργίας, τη διαθεσιμότητα και η ευκολία δανεισμού, τα αναπτυξιακά μέτρα που θα στοχεύουν στην οικονομική ενδυνάμωση των πολιτών, το φορολογικό καθεστώς, τα μέτρα στήριξης των υφιστάμενων επενδυτών και προσέλκυσης νέων, το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων για την εργασία τους και τα εισοδήματά τους αλλά και η εν γένει εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα της χώρας μας θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία τόσο των τιμών μίσθωσης οικιστικών ακινήτων αλλά και το σύνολο της κτηματαγοράς», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

link: https://gr.euronews.com/2020/12/07/sygkratimes-oi-times-ton-enoikion-sto-deutero-lockdown

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ