Ακίνητα: Το μέλλον ανήκει στα πράσινα κτίρια – Οι ανερχόμενες περιοχές (παραδείγματα)

Ακίνητα: Το μέλλον ανήκει στα πράσινα κτίρια – Οι ανερχόμενες περιοχές (παραδείγματα)

Ακίνητα: Το μέλλον ανήκει στα πράσινα κτίρια – Οι ανερχόμενες περιοχές (παραδείγματα)

Μαργαρίτα Αργυροπούλου

H ακίνητη περιουσία εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλές «καταφύγιο» των αποταμιεύσεων, για μακροπρόθεσμους επενδυτές. Μάλιστα εσχάτως αυτοί που αντιμετωπίζουν με διορατικότητα το μέλλον έχουν κάνει στροφή στα βιοκλιματικά κτίρια. H πράσινη κατεύθυνση αποτελεί πλέον μονόδρομο για τον τομέα των ακινήτων στη χώρα μας. Ήδη, τόσο θεσμικοί επενδυτές – funds όσο και εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα στοχεύουν πλέον σε αυτά, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με έρευνες, τα ακίνητα αυτά, αποκτούν σημαντικό προβάδισμα τόσο ως προς την αξία όσο και ως προς τα παραγόμενα έσοδα, ενώ είναι και περισσότερο εμπορεύσιμα. Σε ό,τι αφορά την αξία των ακινήτων αυτών, η εταιρεία παροχής συμβουλών και διαχείρισης κτιρίων Arbitrage Real Estate σημειώνει ότι για κάθε ευρώ που εξοικονομείται από τη μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση, αυξάνεται αντίστοιχα και η εύλογη αξία του κτιρίου. Κατά συνέπεια, όσα ακίνητα δεν είναι πράσινα θα χάσουν την αξία τους

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 109.520 τ.μ. πράσινων κτιρίων, ενώ στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκονται νέα κτίρια γραφείων συνολικής επιφάνειας 236.637 τ.μ. Μάλιστα, σύμφωνα με το Ε- Real Estate – Πανελλήνιο Δίκτυο Κτηματομεσιτών, η σχετική λίστα διαρκώς εμπλουτίζεται, δείγμα της πεποίθησης των επενδυτών στις προοπτικές της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων.

Οι ανερχόμενες περιοχές στην Αττική

Νέο Φάληρο

Στις εγκαταστάσεις της πρώην ΒΕΛΚΑ θα αναπτυχθεί κτίριο γραφείων σε έκταση 18 στρεμμάτων, ακριβώς δίπλα στο γήπεδο Καραϊσκάκη του Ολυμπιακού και σε άμεση γειτνίαση με μέσα μαζικής μεταφοράς (Σταθμός Φάληρο του Μετρό) και μεγάλους οδικούς άξονες (Κηφισός, Παραλιακή λεωφόρος).

Αλιμος

Στα πρώην κτίρια της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ στον Άλιμο όπου και θα εγκατασταθούν τα καινούργια γραφεία μεγάλων εταιριών. Το συγκρότημα κτιρίων που εξαγόρασε η Grivalia θα αποτελείται από τα τρία κυρίως κτίρια των γραφείων και τους χώρους των οχημάτων καθώς και υπαίθριους κήπους. Η συνολική επιφάνεια που θα καταλαμβάνει το project είναι 25.000 τ.μ . Οι εργασίες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, πιθανότατα η χρονιά ολοκλήρωσης των έργων σύμφωνα με την εταιρία είναι το 2023.

Πειραιάς

 • Ο πρώτος “πράσινος πύργος” στην Ελλάδα που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 22 ορόφους. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει τα 40 εκ. ευρώ.
 • Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη επένδυση σε χώρους γραφείων που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, συνολικής δυναμικότητας 7.500 εργαζόμενων. Πρόκειται για τα τρία οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή του Αγίου Διονύσιου στον Πειραιά, το «Piraeus Port Plaza», το πρώην κτιριακό συγκρότημα της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος».
 • Το κτίριο της «ΧΡΩΠΕΙ», επί της οδού Πειραιώς μετατρέπεται σε Πολιτεία Καινοτομίας και θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατ. Θα αποτελεί το φυσικό χώρο όπου ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους.

Μαρούσι

 • Υπερσύγχρονο τριώροφο κτίριο γραφείων συνολικού εμβαδού 7.500τμ που θα αναπτύσσεται σε τρεις πτέρυγες, πολύ κοντά στο εμπορικό κέντρο the mall Athens. Το παρόν ακίνητο θα φιλοξενεί από τα μέσα του 2022 τα κεντρικά γραφεία Kaizen Gaming. Επένδυση της Dimand .
 • Στην οδό Φραγκοκλησιάς 6 ολοκληρώνεται το κτίριο γραφείων «Element», επιφάνειας 7.500 τ.μ., το οποίο είναι προμισθωμένο σε δύο εταιρείες -ισχυρά ονόματα του επιχειρείν όπως είναι η Google και η Elpedison.
 • Πρώην κτίριο Kodak. Αναμένεται να αναπτυχθεί πάρκο γραφείων πολυτελείας με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Το συνολικό ύψος επένδυσης να αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.
 • Επί των οδών Γραβιάς , Αμαρουσίου-Χαλανδρίου .Οικόπεδο εμβαδού 1.023,14 τ.μ επί του οποίου έχει ανεγερθεί κτίριο γραφείων, ολικής επιφανείας 2.165,86 τ.μ. Τα κτήρια είναι χώροι γραφείων με επίπεδα θέσεων στάθμευσης.

Λ.Συγγρού / Νέος Κόσμος

Δύο κτίρια συνολικής επιφάνειας 15.600τμ (Το συγκρότημα γραφείων Syggrou Office Complex) με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα. Το πρώτο κτίριο έχει ήδη πωληθεί στην Generali, ενώ το δεύτερο βρίσκεται στο στάδιο των μισθώσεων. Το έργο έχει αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την άνοιξη του 2022.

Πατήσια

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται κτίριο συνολικής επιφάνειας 11.500τμ στη συμβολή της Λ.Ιωνίας 200 με την οδό Ιακωβάτων 61. Το κτίριο γραφείων της Ελληνικής εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων μετατρέπεται σε βιοκλιματικό κτίριο σύγχρονων γραφείων.

Κέντρο Αθήνας

 • Στην «καρδιά» του κέντρου της Αθήνας, στην Ομόνοια, προχωρά πολύ γρήγορα το πρώτο ξενοδοχείο «Moxy» της πρωτεύουσας (πρόκειται για ένα ακόμη brand του ομίλου Marriott) το πρώτο πράσινο πιστοποιημένο ξενοδοχείο στην Ελλάδα, το οποίο θα ανοίξει στις αρχές του 2022.
 • Στο παλιό κτίριο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στην οδό Μιχαλακοπούλου το οποίο έχει ήδη μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, οι πρώτοι μισθωτές έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες μίσθωσης.

Παιανία

 • Το «πράσινο» κτήριο γραφείων «Καρέλα» συνολικής έκτασης 61.672τμ στην Παιανία στη θέση «Πούσι Λέδι» διαθέτει πιστοποίηση LEED Gold και αποτελεί επένδυση 130 εκατ. ευρώ.
 • Το ακίνητο είναι το πρώτο με πιστοποίηση LEED στην Ελλάδα. Αποτελείται από έξι αυτόνομα κτήρια, καθένα από τα οποία μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα. Το ακίνητο αποτελείται από ισόγειο + 2 ορόφους και 3 υπόγεια επίπεδα τα οποία περιλαμβάνουν 729 θέσεις στάθμευσης.

link: https://www.imerisia.gr/oikonomia/38817_akinita-mellon-anikei-sta-prasina-ktiria-oi-anerhomenes-periohes-paradeigmata

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ