Αλλάζει «χέρια» και όψη το κέντρο της Αθήνας – Μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχεία

Αλλάζει «χέρια» και όψη το κέντρο της Αθήνας – Μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχεία

Αλλάζει «χέρια» και όψη το κέντρο της Αθήνας – Μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχεία

Στα «σκαριά» περισσότερα από δεκαπέντε ξενοδοχεία στους βασικούς άξονες, πολλά εκ των οποίων προβλέπεται να υποδεχθούν μέσα στο επόμενο διάστημα τους πρώτους επισκέπτες τους.

Αλλάζει «χέρια» και όψη το κέντρο της Αθήνας – Μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχεία
Δημοσίευση 17 Απριλίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 17 Απριλίου 2021, 15:10

Αλλαγές που μεταβάλουν άρδην την εικόνα και τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας φέρνει το επενδυτικό μπαράζ στην τουριστική αγορά της Αθήνας. Κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνεχίζουν απτόητα να υλοποιούν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για τη μετατροπή εμβληματικών κτιρίων και γραφειακών χώρων σε πολυτελείς μονάδες φιλοξενίας σε κομβικά σημεία.
Με αυτό τον τρόπο επενδύουν στις τεράστιες δυνατότητες της της ελληνικής πρωτεύουσας ως city break προορισμού οι οποίες εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο μετά το τέλος της πανδημίας. Στοιχεία που συγκέντρωσε και παρουσίασε η εφημερίδα «ΝΕΑ» αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα «σκαριά» περισσότερα από δεκαπέντε ξενοδοχεία στους βασικούς άξονες, πολλά εκ των οποίων προβλέπεται να υποδεχθούν μέσα στο επόμενο διάστημα τους πρώτους επισκέπτες τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα κεφάλαια που πρόκειται να επενδυθούν έχουν ισραηλινή προέλευση, ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρουσία Κινέζων αλλά και εγχώριων επενδυτικών παικτών του real estate.

Ενδεικτικά, η κοινοπραξία των Dimand και Prodea Investments με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) μετατρέπουν το Σαρόγλειο Μέγαρο στην οδό Σταδίου 65 σε πολυτελές ξενοδοχείο, υπό το διεθνές brand της Moxy (όμιλος Marriott). Πρόκειται για 8ώροφο κτίριο στην Ομόνοια επιφάνειας 11.300 τ.μ., το οποίο μίσθωσε η κοινοπραξία για 25 χρόνια (με δικαίωμα παράτασης 25 χρόνων) από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2021 ενώ θα είναι δυναμικότητας 200 δωματίων. Στη ριζική ανανέωση του πρώην ξενοδοχείου Esperia στην οδό Σταδίου 22 προχωρά η Fattal Hotels, η οποία σκοπεύει να δημιουργήσει μονάδα 5 αστέρων με την επωνυμία NYX Athens. Η εταιρεία, ισραηλινών συμφερόντων, θα δαπανήσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ ενώ η έναρξη τοποθετείται από τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα εντός του 2021 εκτιμάται πως θα ολοκληρώσει η Intrakat, τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου 45 δωματίων, με την ονομασία «Xenodocheio Milos» σε 3ώροφο διατηρητέο κτίριο στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5 στην Αθήνα. Η Intrakat μίσθωσε το ακίνητο από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού μετά από σχετικό διαγωνισμό το 2017, ενώ το κόστος της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει τα 7 εκατ. ευρώ.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την έναρξη λειτουργίας του ιστορικού ξενοδοχείου La Mirage στην Ομόνοια από την ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία ξενοδοχείων Brown Hotels. Η συγκεκριμένη έχει επενδύσει επίσης στα ξενοδοχεία Brown Acropol και DAVE Red Athens στην περιοχή της Ομόνοιας.

Μέσα στο 2021 αναμένονται τα εγκαίνια του νέου boutique ξενοδοχείου «82 Evripidou Hotel» στο κέντρο της Αθήνας, δυναμικότητας 63 δωματίων από τις ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες Ficus Investments και Brown Hotels. Πρόκειται για την ανακατασκευή δύο 5ώροφων εφαπτόμενων κτιρίων (με τη Στοά Μανουσάκη) στην οδό Ευριπίδου 82.

Νέο 4άστερο ξενοδοχείο στην περιοχή της Ομόνοιας ετοιμάζει εταιρεία κινεζικών συμφερόντων. Πρόκειται για το Omega Hotel, που θα λειτουργήσει σε παλιό κτίριο γραφείων, στη συμβολή των οδών Πειραιώς 10 και Ζήνωνος. Το τουριστικό κατάλυμα θα διαθέτει 50 δωμάτια και σουίτες, εστιατόριο ασιατικής κουζίνας, rooftop bar με θέα προς την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, lobby bar το οποίο θα εξυπηρετεί τραπεζοκαθίσματα επί του πεζόδρομου της Ζήνωνος κ.ά.

Πολυτελείς σουίτες (35) με θέα την Ακρόπολη σχεδιάζει στην οδό Συγγρού η Cassalta. Η εταιρεία ανήκει σε ισραηλινά κεφάλαια και φέρεται να διαθέτει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της, αυτοτελή κτίρια κατάλληλα για Luxury suites στη Δεληγεώργη 7 στην Ομόνοια (1.200 τ.μ.) και στην Αγησιλάου 23-25 στον Κεραμεικό (2.500 τ.μ.) .

Θετικές προοπτικές

Σύμφωνα με την εφημερίδα η επενδυτική ορμή που αναπτύσσεται αναμένεται να επηρεάσει θετικά και την κτηματαγορά της ευρύτερης περιοχής, η οποία ύστερα από μια μακρά περίοδο μερικής απαξίωσης αποκτά νέα πνοή και προοπτική.

Προβλέπουν μάλιστα μια γενικευμένη αύξηση των αξιών στο σύνολο του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες για μεγάλο διάστημα – με ελάχιστες εξαιρέσεις – είχαν υποστεί κατακόρυφη πτώση. Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας θεωρεί πως είναι θέμα χρόνου η μετεξέλιξη του κέντρου της πρωτεύουσας σε προορισμό διεθνών προδιαγραφών λόγω των σημαντικών κινήσεων που γίνονται από διάφορα funds αλλά και της επικείμενης αξιοποίησης πολλών κτιρίων που θα μείνουν «ορφανά», στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου μεταφοράς εννέα υπουργείων στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό.

link:https://newpost.gr/oikonomia/60743bb932f7429e6aa99595/allazei-heria-kai-opsi-to-kentro-tis-athinas-megales-ependyseis-se-xenodoheia

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ