Απόβαση Ισραηλινών στο ελληνικό real estate

Απόβαση Ισραηλινών στο ελληνικό real estate

Απόβαση Ισραηλινών στο ελληνικό real estate

Πηγή: Eurokinissi

Μάκης Αποστόλου

Eισήλθαν δυναμικά στην ελληνική αγορά ακινήτων και τουρισμού εν μέσω της οικονομικής ύφεσης στη χώρα και σήμερα, λίγα χρόνια αργότερα, απολαμβάνουν τεράστιες υπεραξίες, προετοιμάζοντας παράλληλα τα επόμενα μεγάλα projects. Ο λόγος για τους Ισραηλινούς οι οποίοι την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα απειλούνταν ακόμη και με έξοδο από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή, «σάρωσαν» το εγχώριο real estate σε τιμές… ευκαιρίας.

Ας δούμε όμως κάποιους από τους σημαντικότερους «παίκτες» που έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους στην Ελλάδα.

Brown Hotels

Η Brown Hotels έχει ένα επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη 11 ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μετά το «άνοιγμα» των ξενοδοχείων Brown Acropol (4άστερο με 165 δωμάτια) και Dave Red Athens (τριών αστέρων με 87 δωμάτια) στην Ομόνοια και του Brown Townhouse Athens στο Μοναστηράκι (boutique με 51 δωμάτια), ο όμιλος συνεχίζει το αναπτυξιακό του πλάνο στην Ελλάδα και σχεδιάζει τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων το 2021.

Για φέτος προγραμματίζει το άνοιγμα πέντε ακόμη ξενοδοχείων.

Ειδικότερα στα μέσα της χρονιάς αναμένεται να λειτουργήσει στην πλατεία Ομονοίας, ως Lighthouse Athens με 220 δωμάτια. Πρόκειται για μία ριζική ανακατασκευή του πρώην La Mirage. Εξάλλου, μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα ανοίξει τις πύλες του το νέο ξενοδοχείο της ισραηλινής εταιρείας Brown Hotels (63 δωματίων), που θα βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου 82 στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία που έχει το project management του έργου, η Ficus Investments, έχει ήδη επιλέξει τον εργολάβο που θα ανακατασκευάσει το ξενοδοχείο, με τις κατασκευαστικές εργασίες να αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αναφορικά με τα άλλα projects της Brown Hotels που έχουν δρομολογηθεί για φέτος σε Θεσσαλονίκη, Σούνιο και νομό Κορινθίας, σημειώνεται ότι ο ισραηλινός όμιλος έχει εξαγοράσει τα ξενοδοχεία Hanikian στους Αγίους Θεοδώρους και το ιστορικό Loutraki Palace στο Λουτράκι.

Ficus Investments

Στην Ficus Investments, η οποία αναφέρθηκε παραπάνω, επικεφαλής είναι οι Ισραηλινοί Barak Baum και Gal Itzhak Ninio.

Μόνο άγνωστη δεν είναι στην ελληνική αγορά ακινήτων η εταιρεία, καθώς δραστηριοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια, έχοντας ως βασικό της αντικείμενο τη χορήγηση αδειών παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών για επενδύσεις ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ.

Ακόμη, η Ficus Investments έχει στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 20 ακίνητα στο κέντρο της πρωτεύουσας καθώς επίσης και σε νότια και βόρεια προάστια.

Μεταξύ άλλων σχεδιάζει τη μετατροπή τριώροφου κτιρίου στην οδό Σαρρή, στην περιοχή του Ψυρρή, σε συγκρότημα κατοικιών με στόχο την πώλησή τους και στη συνέχεια τη βραχυχρόνια μίσθωσή τους (για λογαριασμό του νέου ιδιοκτήτη).

Στο ξενοδοχειακό κομμάτι, δρομολογεί στους προσεχείς μήνες το άνοιγμα δύο νέων city resorts (Nin & Bau) στην οδό Μίκωνος και στην οδό Αισχύλου στου Ψυρρή. Θυμίζουμε ότι ήδη στην περιοχή λειτουργεί το Nin & Bau Sarri 2.

Για το καλοκαίρι του 2021 είναι προγραμματισμένη η λειτουργία δύο ακόμη Nin & Bau εκτός Αθηνών και πιο συγκεκριμένα ένα στην Παροικιά της Πάρου και ένα στη Λίμνη Ευβοίας.

G4 BZPW

Επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα στην αγορά ακινήτων της πρωτεύουσας, τόσο για οικιστική όσο και για επαγγελματική χρήση η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία real estate, G4 BZPW, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της 12 ακίνητα σε Αθήνα και Πειραιά.

Στην επιτελική ομάδα της εταιρείας περιλαμβάνονται ο Πέτρος Πολίτης, ιδρυτής και CEO της κατασκευαστικής εταιρείας ΤΕΚΤΟΝ, οι Guy Zadik και Yuval Beneraf, με πείρα στα χρηματοοικονομικά, στο real estate και το marketing, και ο Gal Wagner με 20ετή παρουσία στον χώρο των ακινήτων.

Ένα από τα σημαντικά projects της εταιρείας αφορούν στο κτίριο του Κεράνη στον Πειραιά. Το πλάνο για το ακίνητο επιφανείας 30.000 τ.μ. στην οδό Αθηνών 39, περιλαμβάνει την ανακατασκευή του για τη δημιουργία γραφείων, καταστημάτων και κατοικιών.

Ένα ακόμη από τα ακίνητα που ξεχωρίζει βρίσκεται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Πρόκειται για ακίνητο στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, κοντά στον Φλοίσβο, στο Παλαιό Φάληρο. Το οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων αποκτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2019 και αποτελεί το πιο εντυπωσιακό νέο project της εταιρείας στο αθηναϊκό real estate. Η συνολική επιφάνεια του νέου κτιρίου είναι 17.000 τ.μ. και θα χρησιμοποιηθεί για χρήσεις κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων και τουρισμού.

Στα projects της εταιρείας περιλαμβάνονται ακόμη ξενοδοχείο 124 δωματίων στου Ψυρρή, ξενοδοχειακή ανάπτυξη σε χώρο 8.600 τ.μ. στην ίδια περιοχή, οικιστικά (ή τουριστικό ακίνητο) στην Πλάκα (σε έκταση 4.168 τ.μ.), πολυτελή διαμερίσματα στον Άλιμο, καθώς και άλλες οικιστικές αναπτύξεις σε Κολωνάκι, Περιστέρι, Μοσχάτο, Ιλίσια, Νίκαια και Πειραιά.

Zoia Fund

Η επίσης ισραηλινών συμφερόντων Zoia Fund, των Sagi Rubin και Amir Yerushalmi έχει αποκτήσει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο με πάνω από 30 ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά (Εξάρχεια, Πεδίον του Άρεως, Λυκαβηττός, Καλλιθέα), κυρίως παλιές πολυκατοικίες τις οποίες σκοπεύει να μετατρέψει σε σύγχρονα διαμερίσματα, για πώληση, ή για μακροχρόνια ενοικίαση.

Ενδεικτικά, στη Φιλελλήνων έχει ένα κτίριο γραφειακών χώρων με έξι ορόφους των 333 τ.μ., στην Αιόλου κτίριο 1.500 τ.μ. με στόχο την μετατροπή του σε μοντέρνο ξενοδοχείο 30 δωματίων, ενώ στον Λυκαβηττό έχει επιπλωμένα διαμερίσματα από 25 έως 142 τ.μ., με ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών (καθαριότητα, Ιντερνετ, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας κ.λπ.), με κοινή χρήση της ταράτσας με θέα στον Λυκαβηττό και γυμναστήριο στο ισόγειο.

Οι Ισραηλινοί επικεντρώνεται κυρίως σε αγορές παλιών ακινήτων στην Αθήνα με στόχο να τα μετατρέψουν σε σύγχρονα οικιστικά, επαγγελματικά ή τουριστικά ακίνητα.

Casa Alta

Μία ακόμη ισραηλινή εταιρεία με παρουσία στην Ελλάδα, την Casa Alta, του Samuel Ephron, αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα «η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, μέσω κεφαλαίων που προέρχονται από Ισραηλινούς, επενδύει σε ξενοδοχειακές μονάδες, είτε σε αυτοτελή ακίνητα που μπορούν να μετατραπούν σε ξενοδοχειακές μονάδες ή/και luxury suites. Έχει ήδη επενδύσει στο Κεραμεικό σε αυτοτελή ακίνητο περίπου 2.500 τ.μ., σε αυτοτελή ακίνητο πλησίον της Ομονοίας 1.200 τ.μ. και στο Κουκάκι σε αυτοτελή κτίριο 1.800 τ.μ.».

Ακόμη ο κ. Μπάκας σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προβεί σε διαπραγματεύσεις για αγορά αυτοτελούς κτιρίου στη περιοχή της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ στοχεύει και σε ξενοδοχειακές μονάδες στα νότια προάστια της Αττικής.

link: https://www.imerisia.gr/oikonomia/11138_apobasi-israilinon-sto-elliniko-real-estate

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ