Τρεις αναπλάσεις αλλάζουν την Αττική και δίνουν πνοή στην κτηματαγορά

Τρεις αναπλάσεις αλλάζουν την Αττική και δίνουν πνοή στην κτηματαγορά

Τρεις αναπλάσεις αλλάζουν την Αττική και δίνουν πνοή στην κτηματαγορά

Η αξιοποίηση του εργοστασίου της Πυρκάλ, η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας και η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι φέρνουν μεγάλες επενδύσεις και δίνουν ώθηση στην αγορά ακινήτων.

Πρώην Βασιλικά Κτήματα, Τατόι

Χριστίνα Ζαφειρούλη ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mεγάλες αναπλάσεις προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια με εμβληματικά έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας. Από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι η ανάπλαση της ΠΥΡΚΑΛ, η διπλή ανάπλαση στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό καθώς και η αξιοποίηση των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι. Τα μεγάλα αυτά έργα οδηγούν και σε σημαντικές ανατροπές στην κτηματαγορά.

Από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η αναμόρφωση του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού που περιλαμβάνει τη μεταφορά υπουργείων και τη δημιουργία πάρκου 80 στρεμμάτων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, το Δημόσιο θα εξοικονομήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου πέντε χρόνια και η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026. Η επένδυση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η αξιοποίηση του ακινήτου επιτρέπει την ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες σήμερα είναι διασκορπισμένες σε 141 ενοικιασμένα κτίρια. Το ετήσιο λειτουργικό κόστος και τα μισθώματα των υπουργείων και υπηρεσιών που θα μετακινηθούν στο νέο πάρκο υπερβαίνει τα 33 εκατ. ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εγκαταστάσεις που ενοικιάζονται δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Το αναμορφωμένο συγκρότημα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τον σταθμό «Δάφνη» του Μετρό, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κυκλοφοριακή επιβάρυνση, ενώ και τα σχέδια για την νέα Γραμμή 4 προβλέπουν την κατασκευή ενός ακόμα σταθμού στην περιοχή.

Νέο «πρόσωπο» σε Λ. Αλεξάνδρας και Ελαιώνα

Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόκειται να έρθουν πόροι ώστε να συγκεντρωθούν τα 175 εκατ. ευρώ που θα στηρίξουν τη διπλή αυτή ανάπλαση που έχει αποτελέσει πεδίο συζήτησης τα τελευταία χρόνια χωρίς να έχει καταφέρει να μπει σε φάση υλοποίησης. Πρόσφατα η οικονομική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων απέστειλε προς το υπουργείο Περιβάλλοντος αίτημά για χρηματοδότηση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, με προϋπολογισμό 88.915.440,00 ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό αφορά το σύνολο του έργου του ποδοσφαιρικού γηπέδου και «μεταφράζεται» σε 71.706.000 ευρώ της καθαρής αξίας (αμοιβές μηχανικών, γήπεδο 34.000 θέσεων ως ενδεικτική τιμή, έκτακτα απρόβλεπτα) και 17.209.440 ευρώ του ΦΠΑ 24%.

Τα βασικά έργα της Διπλής Ανάπλασης

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δημιουργείται:

 • ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων
 • αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ
 • εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης
 • και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης

Με το νέο πάρκο – τοπόσημο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα δοθεί η ευκαιρία της ανάπλασης των Προσφυγικών και της σύνδεσής του μέσα από ελεύθερους υφιστάμενους χώρους, με τον Λυκαβηττό και με το Πάρκο Ελευθερίας.

Στον Βοτανικό, όπως προβλέπει το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα, δημιουργείται:

 • γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA UEFA 4 αστέρων
 • αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ 7.500 τ.μ.
 • ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό
 • αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ.
 • 52.000 τ.μ. στο ακίνητο της ΑΕΠ Ελαιώνα
 • χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων
 • έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κλπ.
 • σημαντικές περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές

Σε περιοχή εκτός της έκτασης της Διπλής Ανάπλασης και πιο συγκεκριμένα σε όμορα οικόπεδα ή σε οικόπεδα ακτίνας 300 μέτρων από την έκταση της Διπλής Ανάπλασης, ο Δήμος θα χωροθετήσει -κατόπιν συμφωνίας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό- τη δημιουργία Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Εγκαταστάσεις Πολλαπλών Χρήσεων. Επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη ένταξη του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων εντός των ορίων του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης, θα δημιουργούσε πολεοδομικές, νομικές, τεχνικές και άλλες δυσκολίες στην εφαρμογή του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης.

Η μεταφορά των εν λόγω αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Ελαιώνα/Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της από άναρχη ζώνη βιομηχανίας – βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου, σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών, έχει διττό στόχο:

 • α) την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί,
 • β) τη διεύρυνση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας. Σε αυτή τη κατεύθυνση ο Δήμος Αθηναίων προετοιμάζει Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την περιοχή του Ελαιώνα.

Η ανάπλαση του Τατοΐου

Η ανακαίνιση των 42 ιστορικών κτιρίων και των υποδομών του κτήματος και η ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο δάσος του Τατοΐου, εντάσσεται στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό που θα φθάσει τα 45 εκατ. ευρώ.  Στόχος της δράσης είναι να δοθεί ένας νέος χώρος πρασίνου και ψυχαγωγίας στους κατοίκους της Αττικής ενώ θεωρείται ό,τι θα αποτελέσει και σημαντικό πόλο έλξης τουριστών.

Πρόσφατα ήρθε και η ομόφωνη γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε για τις οριστικές μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανική) που αφορούν στην αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ανάκτορο μετατρέπεται σε μουσείο  και οι χώροι του θα αντανακλούν την περίοδο του Γεωργίου του Α´, εκθέτοντας  έπιπλα,  αντικείμενα, πίνακες, κλπ. Ενώ στους χώρους του υπογείου, θα υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις και η αίθουσα του κινηματογράφου, θα χρησιμοποιείται  για προβολές ιστορικού υλικού.

Αναβαθμίζουν και την αγορά ακινήτων τα έργα ανάπλασης

Σύμφωνα με ανάλυση του πρόεδρου του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκαη κτηματαγορά στην περιοχή της Αττικής φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά σε μία σειρά από νέες επενδυτικές ευκαιρίες εν μέσω πανδημίας λόγω των μεγάλων έργων ανάπλασης και υποδομών που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Όπως σημειώνεται, οι αναπλάσεις στο σύνολο τους θα προσεγγίσουν δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων και θα αναβαθμίσουν περιοχές που για χρόνια χαρακτηρίζονταν είτε «ξεχασμένες», είτε «υποβαθμισμένες».

Παράλληλα, εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που για πολλά χρόνια είχαν στεγάσει ιστορικές εφημερίδες ή/και ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά και αναζητούσαν τον κατάλληλο αγοραστή – επενδυτή για δεκαετίες, πλέον αρχίζουν να αξιοποιούνται και να συμμετέχουν ενεργά στην νέα εικόνα που αναμένεται να αποκτήσει το κέντρο της πρωτεύουσας.

Τα έργα ανάπλασης, υποδομών και ταυτόχρονα η αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων μέσω ιδιωτικών επενδύσεων επιδρούν θετικά στο σύνολο των όμορων περιοχών του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, αυξάνοντας τις εμπορικές αξίες αλλά ταυτόχρονα προσελκύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό. Αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο real estate μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο. Το μεγαλόπνοο σχέδιο σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει το «Μήλον της Έριδος» για τους επενδυτές προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας.

Οι συνολικές παρεμβάσεις στην Λ. Αλεξάνδρας, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 στρέμματα. Περιοχές όπως Γκύζη και οι Αμπελόκηποι, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης. Ο Βοτανικός θα δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων. Η παρέμβαση σε μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων θα αλλάξει την σημερινή εικόνα και θα την μετασχηματίσει σε μια περιοχή υψηλού προφίλ και αξίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

link: https://www.businessdaily.gr/oikonomia/40131_treis-anaplaseis-allazoyn-tin-attiki-kai-dinoyn-pnoi-stin-ktimatagora

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ