Φοιτητική στέγη: Πού θα κινηθούν φέτος οι τιμές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα [Πίνακες] – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Φοιτητική στέγη: Πού θα κινηθούν φέτος οι τιμές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα [Πίνακες] – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Φοιτητική στέγη: Πού θα κινηθούν φέτος οι τιμές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα [Πίνακες] – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Πώς η πανδημία άλλαξε την αγορά φοιτητικής στέγης – Οι τιμές σε γκαρσονιέρες και δυάρια σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα-Οι ακριβές και οι φθηνότερες περιοχές-Αναλυτικοί πίνακες

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Τα τελευταία δυο χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε περιοχές του Ιστορικού κέντρου των Αθηνών και όχι μόνο, το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξε τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.

Οι επιδράσεις της πανδημία του κορωνοϊού στον τουρισμό και εν τέλει στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συντέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται σήμερα, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30τμ-60τμ πλήρως ανακαινισμένα, που οι ιδιοκτήτες τους, στοχεύουν να τα μισθώσουν σε φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια.

Μη ξεχνάμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που σήμερα τα διαθέτουν προς μακροχρόνια μίσθωση έχουν ανακαινίσει πλήρως τα ακίνητα τους είτε μέσω δανεισμού – υπολογίζοντας την αποπληρωμή του δανείου μέσω των εισοδημάτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση, είτε μέσω αποταμιεύσεων ή/και αποζημιώσεων μετά από την απόλυσή τους. Επιστρέφοντας στις μακροχρόνιες μισθώσεις, προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο μπορούν τη χασούρα τους και ταυτόχρονα να εισπράξουν την απόδοση της επένδυσης τους. Μη ξεχνάμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κρατούν γενικά μια στάση αναμονής, διαθέτουν τα ακίνητα τους προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω site αγγελιών, ταυτόχρονα όμως, διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τη φετινή χρονιά, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα (υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε σχέση με το 2019) κατοικίες πλήρως ανακαινισμένες – υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένες, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι με αυξήσεις που σε πολλές περιπτώσεις στην ανώτατη ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση από +6,25% έως και +39,28% .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της ανώτατης τιμής μίσθωσης, αποτελεί η Πλ. Βικτωρίας όπου το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης για γκαρσονιέρα ήταν από 170€ έως 260€/μήνα ,σήμερα, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης (πλήρως ανακαινισμένη) κυμαίνεται από 280€ έως 350€/μήνα .

Σε «λογικά» πλαίσια σε σχέση με το σύνολο, καταγράφονται οι τιμές στο Κουκάκι όπου το μηνιαίο κόστος μίσθωσης για γκαρσονιέρα κυμαίνεται από 320€ έως 450€ και το δυάρι από 450€ έως 600€, όταν οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν από 450€ έως 750€(επιπλωμένο) και από 450€ έως 720€.

Στη περιοχή Νεάπολη-Μουσείο οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις για τις γκαρσονιέρες και κυμαίνονται από 300€ έως 450€, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 450€ έως 520€/μήνα , σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420€ έως 470€/μήνα.

Τα Εξάρχεια έχουν την τιμητική τους και το 2020, οι τιμές μίσθωσης για δυάρι κυμαίνονται από 350€ έως 470€/μήνα, ενώ πέρυσι από 250€ έως 350€/μήνα. Μη ξεχνάμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή, τα ακίνητα που είχαν καταχωρηθεί (τα περισσότερα ήταν πλήρως ανακαινισμένα) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Εξάρχεια-Νεάπολη-Μουσείο άγγιζαν τα 779 μόνο στην πλατφόρμα Airbnb.

Δαπανηρή η ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη περιοχή του Κολωνάκιου. Οι γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 350€ έως 650€/μήνα, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 550€ έως 750€/μήνα , σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 450€ έως 700€/μήνα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνουν και τους μηνιαίους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων.

Πέρυσι τέτοια εποχή, στη περιοχή του Κολωνακίου ήταν εγγεγραμμένα μόνο στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb  περισσότερα από 353 ακίνητα με αποτέλεσμα η εύρεση διαθέσιμου ακινήτου να αποτελεί «τύχη» για τους γονείς. Φέτος η εύρεση κατοικίας είναι ευκολότερη αλλά αρκετά δαπανηρή .

Η Καλλιθέα επιλέγεται από φοιτητές της Παντείου καθώς και πολλών ιδιωτικών σχολών μαγειρικής στο Μοσχάτο. Θα επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο συγκατοίκησης πρωτοετών από την ίδια πόλη, ενώ πολλοί θα αναγκαστούν για ακόμη μια χρονιά να επιλέξουν παλαιά ακίνητα που για χρόνια ήταν αζήτητα.  Οι τιμές παρουσιάζουν γενικά μια σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι .

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη όπου το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που διατίθενται προς μίσθωση, είναι πλήρως ανακαινισμένα και σε μεγάλο ποσοστό επιπλωμένα.

Μη ξεχνάμε ότι στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων ανακαινίστηκε τέλη του 2018 και εντός του 2019, όπου καταγράφηκε μεγάλη κινητικότητα – «στροφή» των ιδιοκτητών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το μηνιαίο μίσθωμα για γκαρσονιέρα στη περιοχή Πανεπιστήμια, τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 250€ έως 350€/μήνα, ενώ το δυάρι κοστίζει από 330€ έως 450€/μήνα.

Στη περιοχή Καμάρα, καταγράφεται αύξηση στην ανώτατη τιμή μίσθωσης +25% σε σχέση με το 2019, ενώ στη περιοχή Ροτόντα, το μηνιαίο κόστος ενοικίασης γκαρσονιέρας κυμαίνεται από 250€ έως 330€/μήνα και για δυάρι από 340€ έως 480€/μήνα.

Στη Πάτρα όπου αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σ σχέση με το 2018, είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20%, ενώ τη φετινή χρονιά οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις.

Θεωρούμε ότι οι ζητούμενες τιμές ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, το επόμενο διάστημα μετά το τέλος του καλοκαιριού και ιδιαίτερα μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, όπου λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις μακροχρόνιες -συμβατικές μισθώσεις, οι ζητούμενες τιμές θα ρυθμιστούν και θα παρουσιάσουν μειώσεις, αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και δεν συνεχίσουν να κρατούν στάση αναμονής για την επιστροφή τους στη βραχυχρόνια μίσθωση. Το μηναίο μίσθωμα – εισόδημα από τις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί – ταυτιστεί με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Παράλληλα, οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες «παζάρι» των γονιών, ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα.

Σημαντικός παράγοντας το ενδεχόμενο νέου κύκλου της πανδημίας του κορωνοϊού:

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η φετινή φοιτητική χρονιά, μπορεί να είναι διαφορετική αν η πανδημία του κορωνοϊού χτυπήσει απειλητικά τη χώρα μας για δεύτερη φορά. Δεν πρέπει να αφήνουμε αυτόν τον παράγοντα εκτός των δεδομένων μας, διότι μπορεί φέτος πολλοί φοιτητές να μην επιλέξουν σχολές που βρίσκονται εκτός της πόλης τους ή ένα ενδεχόμενο lockdown, μπορεί να οδηγήσει τη φοιτητική χρονιά σε τηλεκπαίδευση – εξ αποστάσεως εκπαίδευση που ήδη η χώρα μας έχει οργανωθεί.

Παράλληλα, ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας που πλέον αποτελεί βασικό παράγοντα στη καθημερινότητά μας, για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας – μπορεί η φοίτηση σε πανεπιστήμια να γίνετε αρχικά μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή ανά ομάδες φοιτητών με φυσική παρουσία ανά χρονικά διαστήματα «κυκλική παρακολούθηση».

Αν ισχύσουν τα παραπάνω, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα δεδομένα θα είναι εντελώς διαφορετικά για την φοιτητική στέγη.

 

 

 

 

 

 

*Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/ellada/fititiki-stegi-pos-tha-kinithoun-fetos-i-times-pinakes/

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ