Φοιτητική στέγη: Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο-Πού θα κυμανθούν τα ενοίκια (πίνακες)

Φοιτητική στέγη: Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο-Πού θα κυμανθούν τα ενοίκια (πίνακες)

Φοιτητική στέγη: Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο-Πού θα κυμανθούν τα ενοίκια (πίνακες)

Διαφορετικά θα είναι από τον Σεπτέμβριο τα δεδομένα που αφορούν την φοιτητική στέγη λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. 
Νομοθετικές Αλλαγές στα Πανεπιστήμια: Τέλος οι «αιώνιοι φοιτητές»

22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Γιώργου Δημοσθένους

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επιστρέφουν από την βραχυχρόνια μίσθωση στην παραδοσιακή μίσθωση προκειμένου να αξιοποιηθούν τα ακίνητα τους. Όπως μας λέει ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates κύριος Θεμιστοκλής Μπάκας το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30τμ-60τμ πλήρως ανακαινισμένα, που οι ιδιοκτήτες τους, στοχεύουν να τα μισθώσουν σε φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια.

Οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα κατοικίες πλήρως ανακαινισμένες – υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι κατοικίες αυτές σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένες, αλλά οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να καταβάλουν αυξημένο ενοίκιο. Σε πολλές περιπτώσεις στην ανώτατη ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση από +6,25% έως και +39,28%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της ανώτατης τιμής μίσθωσης, αποτελεί η Πλ. Βικτωρίας όπου το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης γκαρσονιέρας ήταν από 170€ έως 260€/μήνα ,σήμερα, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης (πλήρως ανακαινισμένη) κυμαίνεται από 280€ έως 350€/μήνα σύμφωνα με τον κ. Μπάκα .

Σε «λογικά» πλαίσια σε σχέση με το σύνολο, καταγράφονται οι τιμές στο Κουκάκι όπου το μηνιαίο κόστος μίσθωσης για γκαρσονιέρα κυμαίνεται από 320€ έως 450€ και το δυάρι από 450€ έως 600€, όταν οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν από 450€ έως 750€(επιπλωμένο) και από 450€ έως 720€.

Στη περιοχή Νεάπολη-Μουσείο οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις για τις γκαρσονιέρες και κυμαίνονται από 300€ έως 450€, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 450€ έως 520€/μήνα , σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420€ έως 470€/μήνα.

Τα Εξάρχεια έχουν την τιμητική τους και το 2020, οι τιμές μίσθωσης για δυάρι κυμαίνονται από 350€ έως 470€/μήνα, ενώ πέρυσι από 250€ έως 350€/μήνα. Μη ξεχνάμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή, τα ακίνητα που είχαν καταχωρηθεί (τα περισσότερα ήταν πλήρως ανακαινισμένα) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Εξάρχεια-Νεάπολη-Μουσείο άγγιζαν τα 779 μόνο στην πλατφόρμα Airbnb.

Αρκετά ακριβή είναι η ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη περιοχή του Κολωνακίου. Οι γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 350€ έως 650€, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 550€ έως 750€/μήνα, σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 450€ έως 700€/μήνα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνουν και τους μηνιαίους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων.

Πέρυσι τέτοια εποχή, στη περιοχή του Κολωνακίου ήταν εγγεγραμμένα μόνο στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb περισσότερα από 353 ακίνητα κάτι που καθιστούσε πολύ δύσκολη την εύρεση ακινήτου από τους γονείς. Φέτος θα είναι πιο εύκολο να βρει κανείς κατοικία αλλά θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα.

Η Καλλιθέα επιλέγεται από φοιτητές της Παντείου καθώς και πολλών ιδιωτικών σχολών μαγειρικής στο Μοσχάτο. Θα επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο συγκατοίκησης πρωτοετών από την ίδια πόλη, ενώ πολλοί θα αναγκαστούν για ακόμη μια χρονιά να επιλέξουν παλαιά ακίνητα που για χρόνια ήταν αζήτητα. Οι τιμές παρουσιάζουν γενικά μια σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι .

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η Ξάνθη, Ιωάννινα, Πύργος, Σητεία – Ιεράπετρα, Σπάρτη, Καρδίτσα, Καβάλα και Φλώρινα, όπου οι τιμές παραμένουν σταθερές ή/και καταγράφουν μικρές απώλειες στην ανώτατη ζητούμενη τιμή.

Στο Ηράκλειο, οι τιμές καταγράφουν σταθερότητα με απώλειες στην ανώτατη τιμή για την ενοικίαση γκαρσονιέρας και studio, ενώ αύξηση κατά 30€/μηνα καταγράφουμε στην ανώτατη τιμή μίσθωσης για δυάρι διαμέρισμα.

Στα Χανιά, οι τιμές εξακολουθούν να συνεχίζουν το ράλι των αυξήσεων, πέρυσι δεν υπήρχαν διαθέσιμα studio για μακροχρόνια μίσθωση διότι σχεδόν όλα ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Φέτος η ζητούμενη τιμή μίσθωσης studio είναι στα 270€/μήνα. Αύξηση καταγράφεται στην ανώτατη τιμή μίσθωσης γκαρσονιέρας κατά +14,4% και στα δυάρια +22,2%.

Στην Πάτρα όπου αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σε σχέση με το 2018, είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20%, ενώ τη φετινή χρονιά οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις.

Στην Καλαμάτα, οι τιμές καταγράφουν αυξήσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα – κυρίως δυάρια είναι ελάχιστα αγγίζοντας ακόμη και τα 400 €/μήνα. Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας  κυμαίνεται από 260€-300€ για τη φετινή χρονιά, ενώ πέρυσι το κόστος κυμαινόταν από 200€-250€, αύξηση στην κατώτατη τιμή +30% και στην ανώτατη τιμή +20%.

Στην Κέρκυρα το κόστος ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έχει εκτοξευτεί, το κόστος ενοικίασης studio αγγίζει τα 380€/μήνα, όταν το 2019 η ανώτατη τιμή ήταν 300€ δλδ +26%. Η ενοικίαση γκαρσονιέρας κοστίζει από 260€ έως 450€ και το δυάρι κυμαίνεται από 350€ έως 500€, όταν τη περσινή χρονιά το αντίστοιχο κόστος ήταν από 250€ έως 300€ και από 300€ έως 450€.

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στη Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο. Στη Μυτιλήνη οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση studio κυμαίνεται από 210€ έως 250€, για γκαρσονιέρα από 250€ έως 300€ και για δυάρι από 250€ έως 350€. Οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν, studio από 150€ έως 180€, για γκαρσονιέρα από 160€ έως 260€ και για δυάρι από 180€ έως 260€.

Ο κος Μπάκας θεωρεί πως από τα μέσα του Σεπτεμβρίου όπου λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, οι ζητούμενες τιμές θα ρυθμιστούν και θα παρουσιάσουν μειώσεις αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και δεν συνεχίσουν να κρατούν στάση αναμονής για την επιστροφή τους στη βραχυχρόνια μίσθωση. Παράλληλα, οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες «παζάρι» των γονιών , ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα.

Μια νέα τάση που προέρχεται από το εξωτερικό κερδίζει συνεχώς έδαφος και εξυπηρετεί τις απαιτήσεις τόσο των γονέων όσο και των φοιτητών. Πρόκειται για τα student flats ή student studios, που έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους σε φοιτητικά site. Στη χώρα μας σε κεντρικά σημεία της Πάτρας και της Αθήνας (Κυψέλη) και σύντομα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν student flats – student studios. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση διαμονής του φοιτητή, διότι το μόνο που έχει να μεταφέρει, είναι τα ρούχα του. Τα student flats, διαθέτουν μοντέρνο design και είναι πλήρως ανακαινισμένα ή σε κτίρια σχεδόν νεόδμητα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που τα κάνει ξεχωριστά. Διαθέτουν, πλήρη επίπλωση, αυτόνομη θέρμανση, αποθηκευτικούς χώρους, κουζίνα εξοπλισμένη με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και γρήγορη free σύνδεση internet, δηλαδή όσα χρειάζεται ένας φοιτητής. Το σημαντικό όμως για τους γονείς, που τους καλύπτουν τα student flats – student studios, είναι το laundry room, η πλήρης τεχνική υποστήριξη (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός), υπεύθυνο διαμονής και διαχείρισης, συνεργείο καθαρισμού, 24ωρο σύστημα ασφαλείας, αλλά όλα αυτά με ένα κόστος πολύ ανταγωνιστικό που μπορεί να συσχετιστεί με μια απλή μίσθωση διαμερίσματος .

Ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες με τις τιμές που ισχύουν το 2020 σε στούντιο, γκαρσονιέρες και δυάρια σε Αττική, Πάτρα, Θεσσαλονίκη καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

businessnewgr φοιτητική στέγη πίνακας 1

businessnewgr φοιτητική στέγη πίνακας 2

businessnewgr φοιτητική στέγη πίνακας 3

businessnewgr φοιτητική στέγη πίνακας 4

Πηγή : E-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, ακίνητα άνω του 1ου ορόφου. Οι τιμές αφορούν τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα.

 

https://www.businessnews.gr/el/politiki-oikonomia/politiki-kai-oikonomia/%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%B3%CE%B7-%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%83%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%8D-%CE%B8%CE%B1-%CE%BA%CF%85%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%82.html?fbclid=IwAR1GAlJSU6B7wCdgrWrMADBGDXyFrX7ObwfxYv1Hpz-vf6W4flQTD1N2H8k

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ