«Μαγνήτης» τα επιπλωμένα διαμερίσματα για τους φοιτητές

«Μαγνήτης» τα επιπλωμένα διαμερίσματα για τους φοιτητές

«Μαγνήτης» τα επιπλωμένα διαμερίσματα για τους φοιτητές

Πολλές οικογένειες αρχικά κρατούσαν στάση αναμονής μέχρι να ξεκινήσουν οι εγγραφές μη ρισκάροντας με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετής φοιτητές

του Γιώργου Μανέττα

Η αυξητική τάση των τιμών και η υψηλή ζήτηση για επιπλωμένες κατοικίες που διαθέτουν όλη την οικοσκευή συνθέτουν φέτος την εικόνα που επικρατεί στην αγορά φοιτητικής στέγης.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για λογαριασμό των «ΝΕΩΝ» εν όψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς την ερχόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, τη φετινή χρονιά, και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της έναρξης των εγγραφών, αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές που κρατούσαν στάση αναμονής όσο και από τους φοιτητές του 2ου και του 3ου έτους που εγκατέλειψαν τη φοιτητική τους στέγη την περσινή χρονιά.

Είναι ενδεικτικό ότι την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στην Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οι πρωτοετείς φοιτητές του περσινού ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας (πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής) ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν διά ζώσης αρχές Οκτωβρίου έκαναν πρώτοι ποδαρικό στο σαφάρι αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας τη φετινή χρονιά.

Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφηκε από τους γονείς πρωτοετών φοιτητών που διαθέτουν μια οικονομική άνεση, οι οποίοι επισκέφθηκαν άμεσα την πόλη στην οποία θα διαμείνει ο νέος φοιτητής για την εκπλήρωση των ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων, αναζητώντας ακίνητα νεότερης κατασκευής ή/και επιπλωμένα με όλη την οικοσκευή.

Σε μεσιτικά γραφεία των Πατρών, πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αναμονή ακόμα και μία-μιάμιση ώρα ώστε να πραγματοποιηθεί η υπόδειξη του ακινήτου λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας.

Παρόμοια εικόνα και στην Καλλιθέα του Νομού Αττικής, όπου εντός δύο ημερών μεσιτικό γραφείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή «μίσθωσε» το 70% των διαθέσιμων ακινήτων που διέθετε στο χαρτοφυλάκιό του και ήταν κατάλληλα για φοιτητές.

Η πανδημία

Οπως αναφέρει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, «η πανδημία του κορωνοϊού σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δέλτα, τον ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού και το κακό σενάριο για ενδεχόμενο νέο lockdown φαίνεται να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την κινητικότητα τη φετινή χρονιά στη φοιτητική κατοικία».

Ενα μεγάλο μέρος των γονιών και κυρίως οι οικογένειες που δεν διέθεταν οικονομική άνεση, λόγω των περσινών δεδομένων, αρχικά κρατούσαν στάση αναμονής μέχρι να ξεκινήσουν οι εγγραφές στα πανεπιστήμια, μη ρισκάροντας με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετείς φοιτητές. Ενώ παράλληλα στόχευαν να κερδίσουν ένα-δύο μήνες ενοίκια και λοιπά έξοδα της φοιτητικής κατοικίας.

Τη φετινή χρονιά αρκετοί γονείς επιλέγουν κυρίως επιπλωμένες κατοικίες με στόχο τον περιορισμό των άμεσων εξόδων που απαιτούνται για τη φοιτητική κατοικία. Επιπλωμένα διαμερίσματα ζητούνται κυρίως από γονείς για πρωτοετείς φοιτητές που έχουν περάσει σε πανεπιστήμια στη νησιωτική Ελλάδα (Χίο, Κέρκυρα κ.λπ.).

Οι τιμές

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης των επιπλωμένων ακινήτων (πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με όλη την οικοσκευή) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως σε περιοχές όπως το Μετς, το Κουκάκι, η Ακρόπολη και το Ζάππειο, αγγίζουν τα 17 ευρώ/τ.μ., ενώ σε Παγκράτι, Αμπελόκηπους και Μεταξουργείο κυμαίνονται από 10 ευρώ/τ.μ. έως 12 ευρώ/τ.μ.

Επίσης, σε αντίθεση με το παρελθόν, αρκετοί πλέον ιδιοκτήτες έχουν υιοθετήσει πλέον την τριετή διάρκεια μίσθωσης. Στον χάρτη της φοιτητικής στέγης μπήκαν δυναμικά φέτος η Νίκαια και ο Κορυδαλλός.

Τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο τη συγκατοίκηση.

Μην ξεχνάμε ότι η Νίκαια και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από τις 7 Ιουλίου 2020.

Την αυξητική τάση ακολουθεί και ο Πειραιάς, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε μια οικονομική λύση για πολλούς φοιτητές.

link: https://www.in.gr/2021/09/30/economy/oikonomikes-eidiseis/magnitis-ta-epiplomena-diamerismata-gia-tous-foitites/?fbclid=IwAR15LwYtR0WueD_Yax9w0C_lXQc4GZRxTFC6fPQi7XVy6WqDSpe7O8Vc2_g

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ