“Μεσάζοντες” δίνουν μέσω ίντερνετ δάνεια με αντάλλαγμα σπίτια!
10/07/2014
Και μάλιστα σε τιμές πολύ κάτω της αντικειμενικής τους αξίας – Στελέχη της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας επειγόντως μέτρα
Το ένα μετά το άλλο σπάει τα αρνητικά ρεκόρ η ελληνική κτηματαγορά, με τις πραγματικές συναλλαγές στο πρώτο εξάμηνο του 2014 να αγγίζουν μετά βίας τις 6.000 και την άλλοτε παραδοσιακή κατηγορία αγοραστών, του Έλληνα οικογενειάρχη, να έχει σχεδόν εκλείψει. Στελέχη της αγοράς κρούουν για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας επειγόντως μέτρα από το οικονομικό επιτελείο για τα μείζονα θέματα της ρύθμισης των πλειστηριασμών και του πόθεν έσχες στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, που έχουν εντείνει περαιτέρω τα προβλήματα στην αγορά το τελευταίο διάστημα. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα άτυπων ‘’ενεχυροδανειστηρίων’’ ακινήτων και μεσαζόντων που διαλαλούν στο internet ότι παρέχουν άμεσα μετρητά σε ιδιοκτήτες ακινήτων υπό την προϋπόθεση ότι θα πωλήσουν το ακίνητό τους σε πολύ χαμηλότερη τιμή έναντι της αντικειμενικής.
“Στις αρχές του 2014 η κτηματαγορά βρισκόταν για ένα δίμηνο περίπου στον πάγο λόγω των απεργιών των συμβολαιογράφων, που απέκρουαν τις νέες ρυθμίσεις που ήθελε να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων και τη φορολογία στην υπεραξία τους. Εφόσον ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος διαπραγματεύσεων και θεωρήσαμε ότι η κτηματαγορά πλέον μπορεί να έχει σταθερά δεδομένα, ανακαλύψαμε το πόθεν έσχες στην αντικειμενική αξία και όχι στην τιμή πώλησης όπου και υπολογίζεται η υπεραξία του ακινήτου. Ένα μέτρο το οποίο έχει ακυρώσει πάρα πολλά συμβόλαια και αποτελεί για μία ακόμη φορά ελληνική πρωτοτυπία”, αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, επικεφαλής του δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών E- Real Estates.
“Δεν είναι δυνατόν στο συμβόλαιο του ακινήτου να αναγράφεται η πραγματική τιμή πώλησης, ο πωλητής να αποκτά πόθεν έσχες για την πραγματική τιμή πώλησης και ο αγοραστής να πρέπει να αντιμετωπίσει το πόθεν έσχες στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δηλαδή για ένα ακίνητο το κάθε συμβαλλόμενο μέρος έχει πόθεν έσχες δυο διαφορετικών τιμών, σε μία περίοδο κατά την οποία η πλειονότητα των –ελάχιστων- αγοραπωλησιών πραγματοποιούνται με τιμές πώλησης σε επίπεδα κάτω της αντικειμενικής αξίας”.
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ