Μεσίτες – “κοράκια” εξαπατούν ιδιοκτήτες ακινήτων με τοκογλυφικές μεθόδους

Μεσίτες – “κοράκια” εξαπατούν ιδιοκτήτες ακινήτων με τοκογλυφικές μεθόδους

Μεσίτες – “κοράκια” εξαπατούν ιδιοκτήτες ακινήτων με τοκογλυφικές μεθόδους

9:00 πμ, Κυριακή 05 Ιουν 2016
Ακίνητα : Πόσο θα πάνε οι τιμές μετά το πάγωμα του ΦΠΑ | in.gr

Βορά στα νύχια εγχώριων κορακιών κινδυνεύει να γίνει η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Όπως καταγγέλλουν παράγοντες της κτηματαγοράς, μερίδα μεσιτών προσεγγίζει ιδιοκτήτες και “πατώντας” στην ανάγκη τους για ζεστό χρήμα, τους δελεάζει για να αποκτήσει τον έλεγχο του ακινήτου τους.

“Οι συγκεκριμένοι μεσίτες δανείζουν στον ιδιοκτήτη το 1/2 ή το 1/3 της τιμής πώλησης με εξασφάλιση το 100% της κυριότητας του ακινήτου. Δίνουν, δηλαδή, το μίνιμουμ της τιμής πώλησης στον ιδιοκτήτη που έχει ανάγκη, με προσημείωση. Εάν δεν πωληθεί, τότε ο ιδιοκτήτης έχει δύο επιλογές: ή να επιστρέψει το ποσό που δανείστηκε ή να χάσει το σπίτι του” σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πανελλαδικού κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας και προσθέτει: “Κάποιοι μεσίτες ζητούν συμβολαιογραφική πράξη από τον πωλητή, στην οποία αναφέρεται ότι πάνω από το ποσό για παράδειγμα, των 10.000 ευρώ, όλα τα υπόλοιπα χρήματα από την πώληση θα αποτελούν αμοιβή του, ενώ άλλοι διεκδικούν ακόμη και το δικαίωμα να μεταβιβάσουν οι ίδιοι το ακίνητο. Με τον τρόπο αυτό αποκλείουν τον ιδιοκτήτη, βάζοντας στην τσέπη το επιπλέον ποσό που θα πετύχουν κατά τη διαδικασία της αγοραπωλησίας”.

Οι τρόποι που μηχανεύονται δε, για να προσεγγίσουν την πελατεία τους ποικίλλουν. Από αγγελίες σε εφημερίδες και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο μέχρι φυλλάδια σε κεντρικά σημεία των πόλεων. Σε ένα από αυτά που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος αναγράφεται: “Ζητούνται για άμεση αγορά διαμερίσματα και μονοκατοικίες σε οποιαδήποτε κατάσταση. Πληρωμή μετρητοίς”.

Το τηλέφωνο αντιστοιχεί σε μεσιτικό γραφείο στον Άγιο Παντελεήμονα της Αττικής. Οι προσπάθειες επικοινωνίας της εφημερίδας με τον ιδιοκτήτη, ωστόσο απέβησαν άκαρπες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα όσο και στην πλατεία Βικτωρίας μπορεί κάποιος να αγοράσει ακίνητο 25-40 ετών σε τιμές που κυμαίνονται από 170 έως 220 ευρώ /τμ. «Και δεν μιλάμε για ισόγεια ή υπερυψωμένα ισόγεια ή ημιωρόφους αλλά για διαμερίσματα 2ου, 3ου και 5ου ορόφου» υπογραμμίζει ο κ. Μπάκας.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ