Μισθώσεις Airbnb: Στα ύψη το ενδιαφέρον, διστακτικότητα στις κρατήσεις

Μισθώσεις Airbnb: Στα ύψη το ενδιαφέρον, διστακτικότητα στις κρατήσεις

Μισθώσεις Airbnb: Στα ύψη το ενδιαφέρον, διστακτικότητα στις κρατήσεις

Οι περισσότερες κρατήσεις αναμένεται ότι θα γίνουν την τελευταία στιγμή, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για την υγειονομική κατάσταση και τις συνθήκες στις μεταφορές.

Χριστίνα Ζαφειρούλη ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mεγάλο το ενδιαφέρον, αλλά πουθενά οι κρατήσεις: αυτή είναι η εικόνα στην αγορά ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, που φέτος έχει να περιμένει κινητικότητα από τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, παρά την αρχική αυτή διστακτικότητα, το καλό σενάριο για το συγκεκριμένο τουριστικό κομμάτι μιλάει ακόμα και για νούμερα που θα φτάνουν το 2019 για τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

Με δεδομένους τους υγειονομικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει η πανδημία ήδη από την περσινή χρονιά, είναι σαφής η τάση πολλών τουριστών, Ελλήνων αλλά και από το εξωτερικό, να επιλέγουν ακίνητα που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση μέσω από τις πλατφόρμες ώστε να αποφύγουν την επιλογή του ξενοδοχείου.

Παρά την τάση αυτή το 2020  υπήρξε μία πολύ δύσκολη χρονιά για τη συγκεκριμένη αγορά που όπως έγραφε το Business Daily σημείωσε πτώση κατά 30% στις ενεργές καταχωρήσεις, κατά 50 – 60% στη Μέση Ημερήσια Χρέωση και κατά 80% στο εισόδημα των ιδιοκτητών.

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών, ο διευθύνων σύμβουλος της MINT – διαχείριση ακινήτων bnb (βραχυχρόνια μίσθωση) και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Διαχείρισης Ακινήτων, Νάσος Γαβαλάς, μιλώντας στο Business Dailyυπογραμμίζει ότι είναι νωρίς για προβλέψεις.

Όπως σημειώνει οι περισσότεροι τουρίστες από το εξωτερικό θα περιμένουν μέχρι και την τελευταία στιγμή για να προχωρήσουν σε κρατήσεις, ώστε να έχουν αντίληψη της υγειονομικής εικόνας της χώρας αλλά και των δυνατοτήτων μετακίνησης. Την ίδια σκέψη φαίνεται πώς κάνουν και οι Έλληνες που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει σε κρατήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και παραδοσιακά πρόκειται για τουρίστες που δεν προχωρούν στον προγραμματισμό των διακοπών τους από νωρίς.

Μάλιστα, για να δώσει και την πλήρη εικόνα αναφέρει ότι μια πρόβλεψη ακόμα και για την επόμενη εβδομάδα θα ήταν παρακινδυνευμένη σήμερα, αφού μπορεί μέσα στο Σαββατοκύριακο να ανατραπεί ό,τι βλέπουμε σαν τάση αυτή τη στιγμή. Από την άλλη, όπως τονίζει, οι κρατήσεις που έχουν γίνει ήδη δεν είναι διερευνητικές, αντιθέτως πρόκειται για επισκέπτες που έχουν προαποφασίσει το ταξίδι τους στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο κ. Γαβαλάς δε φαίνεται απαισιόδοξος για φέτος. Αντιθέτως, όπως σημειώνει, η αγορά περιμένει πολλά από τους επισκέπτες από τις ΗΠΑ μιας και πρόκειται για μία χώρα που επιτρέπει τα ταξίδια και από την άλλη έχει προχωρήσει πολύ το εμβολιαστικό της πρόγραμμα. Με δεδομένο ότι δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν την περασμένη χρονιά, πολλοί από αυτούς θα δουν το φετινό καλοκαίρι σαν μια ευκαιρία να αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο, προγραμματίζοντας, ακόμα και την τελευταία στιγμή, τις διακοπές τους στη χώρα μας.

Σημείο – κλειδί για μία επιτυχημένη τουριστική σεζόν φέτος είναι, για τον κ. Γαβαλά, να διατηρηθεί η τουριστική κίνηση από τον Ιούνιο έως και τον επόμενο Δεκέμβριο. Όπως σημειώνει, αν η κίνηση δεν αρχίσει να φθίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά, όπως συνέβη πέρυσι, τότε ενδεχομένως να μπορούμε να ελπίζουμε ακόμα και σε νούμερα του 2019. Ειδάλλως, το απαισιόδοξο σενάριο θέλει και αυτή τη χρονιά χαμένη.

Ενοικίαση με τη σεζόν για τα εξοχικά κοντά στην Αθήνα

Παράλληλα με την τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, παρατηρείται άλλη μία «μόδα» στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πολλοί είναι εκείνοι που αντιστεκόμενοι στην αβεβαιότητα αλλά και στις νέες εργασιακές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην ενοικίαση εξοχικών κατοικιών με τη σεζόν.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας πολλοί συμπολίτες μας έχουν αρχίσει την αναζήτηση μίσθωσης κατοικίας με τη σεζόν στα παράλια του Ν. Αττικής ή/και σε προορισμούς πλησίον της θάλασσας σε απόσταση έως 1,5 ώρα από την Αθήνα. «Μια τάση που είδαμε να αναπτύσσεται έντονα το καλοκαίρι του 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και παράλληλα να κερδίζει συνεχώς έδαφος και το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Η ενοικίαση με τη σεζόν εξοχικής κατοικίας με 2Υ/Δ κυμαίνεται περίπου στις 3.000 – 3.500€ ανάλογα με το είδος του ακινήτου, τις παροχές και την εγγύτητα στη θάλασσα, ενώ οι τιμές είναι υψηλότερες για την μίσθωση για ένα ή/και δυο μήνες» σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Η τάση αυτή καταγράφηκε και στις αρχές Οκτωβρίου του 2020, όταν τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονταν και θεωρούσαμε δεδομένο ένα νέο lockdown. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τη δεδομένη χρονική στιγμή στράφηκαν στην ενοικίαση ακινήτων με τη σεζόν σε χειμερινούς προορισμούς όπως η Αράχωβα.

link: https://www.businessdaily.gr/oikonomia/41883_misthoseis-airbnb-sta-ypsi-endiaferon-distaktikotita-stis-kratiseis

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ