Οδηγός διακοπών: Ειδικά πακέτα εσωτερικού τουρισμού ετοιμάζουν τα ξενοδοχεία -Ο «χάρτης» τιμών για 78 περιοχές [πίνακας]- Έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

Οδηγός διακοπών: Ειδικά πακέτα εσωτερικού τουρισμού ετοιμάζουν τα ξενοδοχεία -Ο «χάρτης» τιμών για 78 περιοχές [πίνακας]- Έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

Οδηγός διακοπών: Ειδικά πακέτα εσωτερικού τουρισμού ετοιμάζουν τα ξενοδοχεία -Ο «χάρτης» τιμών για 78 περιοχές [πίνακας]- Έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

Διακοπές / τουρισμός / φωτογραφία από ξενοδοχείο με θέα την καλντέρα στη Σαντορίνη

Δειλά, λόγω του σημαντικού αντίκτυπου του κορωνοϊού στα εισοδήματα, ξεκινούν οι πολίτες να σχεδιάζουν τις φετινές τους διακοπές σε νησιά και ηπειρωτικούς προορισμούς.

6/6/2020 ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Με τους επιστήμονες να θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να έρθει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι, ξενοδόχοι και άλλοι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για μια σημαντικά διαφορετική περίοδο καλοκαιρινών διακοπών.

Παρότι οι κρατήσεις από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να αυξάνονται, οι αστάθμητοι κίνδυνοι της πανδημίας -και πιθανές νέες απαγορεύσεις πτήσεων- αναγκάζουν τους επαγγελματίες στην Ελλάδα να ποντάρουν, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, στον εσωτερικό τουρισμό, που μέχρι σήμερα αποτελεί μόλις το 5% της αγοράς.
Οι εκτιμήσεις για τη σεζόν
«Ο Ιούνιος έχει μηδενική κίνηση. Περιμένουμε την εποχικότητα από τις 15/06, όπου φαίνεται ότι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα θα υπάρχει μια μικρή κίνηση, λόγω Βαλκανίων. Η σεζόν, εν ολίγοις, πάει για Ιούλιο» λέει στο iefimerida.gr ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. «Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου δεν θα έχει πολύ κόσμο. Θα πρέπει όμως πρώτα να δούμε τις συχνότητες των πτήσεων για να έχουμε μια πιο ασφαλή εικόνα» προσθέτει ο κ. Τάσιος.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων εξηγεί «για τους τουρίστες από το εξωτερικό υπάρχουν σταθερές συμφωνίες, τα συμβόλαια είναι ενεργά. Δεχόμαστε ασφυκτικές πιέσεις από τους tour operators ώστε να πληρώνουν με πολλές ημέρες πίστωσης, όμως αυτό είναι κάτι που ο κλάδος μας δεν μπορεί να το αντέξει, όχι απλά να το ανεχτεί». Να σημειωθεί ότι οι ξενοδόχοι φοβούνται ότι λόγω της μαινόμενης πανδημίας υπάρχει κίνδυνος να «σπάσουν» αρκετές συμφωνίες για πακέτα διακοπών από το εξωτερικό.

Ξενοδόχοι: Πακέτα προσφορών για 5+ ημέρες, ελαστική πολιτική ακύρωσης

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγόρη Τάσιο «η ελληνική αγορά αναμένεται να κάνει μια πρώτη εμφάνιση στις αρχές Ιουλίου. Να μη ξεχνούμε ότι τα δημοτικά σχολεία κλείνουν τέλη Ιουνίου και το ίδιο διάστημα ολοκληρώνονται οι Πανελλαδικές εξετάσεις.»Βάσει αυτών των δεδομένων, οι ξενοδόχοι και επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα πάρει «μπρος» προς τα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο.

Οι ξενοδόχοι, λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαιτερότητα της περιόδου, αναμένεται να προβούν σε προσφορές. «Τα ξενοδοχεία προετοιμάζονται και θα κάνουν προσφορές, ώστε να υπάρχει κινητικότητα. Γνωρίζουμε ότι η αγορά είναι χτυπημένη, όπως και τα εισοδήματα. Γι’ αυτό προσανατολιζόμαστε σε ειδικά πακέτα προσφορών για τον εσωτερικό τουρισμό, με μίνιμουμ 5 διανυκτερεύσεις» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι οι ξενοδόχοι δεν έχουν περιθώρια να ρίξουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές «καθώς ο κλάδος μας δεν πήρε κάτι από τη μείωση. Ο ΦΠΑ είναι ίδιος για τη διαμονή. Δεν υπάρχει πουθενά μείωση κόστους για εμάς. Αντιθέτως είχαμε μια αύξηση στα κόστη της τάξης του 5% με 8% λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Πέρα από τα πακέτα προσφορών για διακοπές, οι ξενοδόχοι της χώρας αναμένεται να υιοθετήσουν -έως και καθολικά- ένα ελαστικό σύστημα ακυρώσεων, δίνοντας τη δυνατότητα ματαίωσης του ταξιδιού ακόμα και λίγα εικοσιτετράωρα προ της κράτησης. «Ολοι μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή τη φάση είναι πιο σημαντικό να υπάρχει περισσότερη ευελιξία στις ακυρώσεις» λέει καταλήγοντας ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της ΠΟΞ.

Η μεγάλη επιστροφή των εξοχικών -Ο «χάρτης» τιμών ενοικιάσεων

Μια τάση που έχει αρχίσει να επιστρέφει από το… παρελθόν είναι η ενοικίαση εξοχικών για διακοπές, με τη σεζόν ή με τον μήνα. «Ενα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών προτιμούν να εκμεταλλεύονται τις εξοχικές τους κατοικίες εκμισθώνοντάς τες με τη σεζόν (Μάιο – Σεπτέμβριο) ή και ανά μήνα» λέει στο iefimerida.gr ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estate.

Οι τιμές, όπως εξηγεί ο κ. Μπάκας, «είναι ελκυστικές και ποικίλουν ανάλογα το είδος της κατοικίας και της εγγύτητας του στη θάλασσα. Αν ο ενδιαφερόμενος επιλέξει μεγαλύτερο διάστημα του ενός μήνα, οι τιμές διαμορφώνονται αναλόγως. Μη ξεχνάμε ότι πολλοί Ελληνες διατηρούν επί χρόνια ακίνητα εξοχικά που τα μισθώνουν ανά έτος τόσο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές όσο και για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου ή/και αργιών.»

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, ιδίως τη φετινή χρονιά, με την κρίση του κορωνοϊού, αρκετοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν προορισμούς στα ηπειρωτικά, φοβούμενοι ότι στα νησιά δεν υπάρχουν επαρκείς υγειονομικές δομές. Γι’ αυτόν τον λόγο, ωστόσο, «φέτος παρατηρείται ένα ιδιαίτερο φαινόμενο. Βλέπουμε μειώσεις σε δημοφιλή νησιά και αυξήσεις σε σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estate.

Δείτε τον «χάρτη» τιμών ενοικιάσεων του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estate για διακοπές σε 78 περιοχές της χώρας:

 

https://www.iefimerida.gr/ellada/diakopes-toyrismos-prosfores-xenodoheion-oi-times?fbclid=IwAR3QsWDgb-2loZUioIcNDUJQ8Pn152Gpo_wEI78ujz3hQe_bNGHaWEa5kn0

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ