Ποιοι είναι οι κοντινοί, ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί

Ποιοι είναι οι κοντινοί, ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί

Ποιοι είναι οι κοντινοί, ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί

Ποιοι είναι οι κοντινοί, ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί

20-05-2021 | 07:52

Οι παραθαλάσσιοι τουριστικοί προορισμοί που είναι ευκολότερα προσβάσιμοι οδικά και τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» από την στεριά και προσεγγίζονται με ferry boat ή/και οδικώς, όπως η Λευκάδα, φαίνεται να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για μίνι διακοπές το Σαββατοκύριακο, μετά από μια μακρά περίοδο περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στην παρούσα φάση βασική επιλογή είναι μια παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη φύση σε κοντινή απόσταση από την μόνιμη κατοικία τους. Μπορεί ο τουρισμός να έχει ανοίξει, αλλά η δεδομένη χρονική στιγμή δεν αποτελεί για τους περισσότερους Έλληνες περίοδος διακοπών, αλλά περίοδος εκδρομών Σαββατοκύριακου, δηλαδή, αναχώρηση την Παρασκευή το μεσημέρι και επιστροφή την Κυριακή το απόγευμα.

Αυτά εκτιμά ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του δικτύου E-Real Estates. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι περισσότεροι επιλέγουν κυρίως προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα τόσο λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που έχουν στη διάθεσή τους ή και του μειωμένου κόστους, όσο και λόγω covid-19 ώστε να αποφύγουν τυχόν συνωστισμό σε πλοία. Επιλέγουν κυρίως οδικές περιοχές σε χιλιομετρική απόσταση 1,5 – 2 ώρες, ενώ σημαντικός παράγοντας επιλογής του προορισμού, εκτός από την φυσική ομορφιά, αποτελεί και το οδικό δίκτυο. Οι εκδρομείς λόγω των υγειονομικών συνθηκών επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια επιλογή που βλέπουμε να αποκτά έδαφος μέρα με τη μέρα, ενώ θεωρούμε ότι θα αποτελέσει τη πρώτη επιλογή τόσο εγχώριών, όσο και αλλοδαπών τουριστών και το φετινό καλοκαίρι.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προ covid-19 εποχή, διότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διακρίνει την υψηλή ζήτηση για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε τουριστικούς προορισμούς.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπάκας, «οι Αθηναίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν για το χρονικό διάστημα 21 Μαΐου ημέρα Παρασκευή έως την Κυριακή 23 Μαΐου, έχουν επιλέξει να επισκεφτούν οδικούς προορισμούς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως τη Καλαμάτα, το Ναύπλιο, το Λουτράκι, το Πόρτο Χέλι, το Ξυλόκαστρο, το Λεωνίδιο, τη Μονεμβασία και τη Πύλο , ενώ επιλέγουν και τον Πόρο διότι μπορείς οδικώς να μετακινηθείς ως το Γαλατά εντός 2 ωρών από την Αθήνα και με το καραβάκι να περάσεις απέναντι. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια τόσο της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει αλλά και λόγω του καλού οδικού δικτύου που την συνδέει με την Αθήνα, έχει αποτελέσει πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν το «μήλον της έριδος» τόσο για καλοκαιρινές διακοπές, όσο και για εκδρομές διημέρου. Το κόστος διανυκτέρευσης στη Καλαμάτα για 2 ενήλικες και 2 παιδία έως 12 ετών σε ιδιωτικό διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία (όχι βίλα), κυμαίνεται από 45€/διανυκτέρευση έως και 80€/διανυκτέρευση».

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι Αθηναίοι, βάσει της έρευνας, «επιλέγουν κυρίως την περιοχή της Αιγιαλείας (Αίγιο, Σελιανίτικα, Τράπεζα), την  Κουρούτα στον Ν. Ηλείας ή αλλιώς «Μύκονο της Πελοποννήσου», την Κυλλήνη και τη Ναύπακτο. Οι δημότες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επιλέγουν κυρίως τα κοντινά νησιά του Ιονίου και κυρίως την Ζάκυνθο όσοι διαμένουν στην Αχαΐα και την Ηλεία, που σε απόσταση 45 λεπτών από την Πάτρα και λιγότερο από 30 λεπτά από τον Πύργο, μπορείς να βρεθείς στο λιμάνι της Κυλλήνης και να επιβιβαστείς. Ενώ όσοι διαμένουν στην Αιτωλοακαρνανία, επιλέγουν κυρίως την Λευκάδα που είναι οδικώς  προσεγγίσιμη ή/και τα παράλια της Ηπείρου».

«Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στα παράλια της Φθιώτιδας και κυρίως στις περιοχές Καμένα Βούρλα, Θεολόγος και Άγιος Κωνσταντίνος. Περιοχές που επιλέγονται κατά κανόνα από Αθηναίους για διήμερες εκδρομές κυρίως λόγω της εύκολης εγγύτητας μέσω του οδικού δικτύου. Παράλληλα, η Χαλκιδική, θεωρούμε ότι θα αποτελέσει τη βασίλισσα του φετινού καλοκαιριού. Ήδη η κινητικότητα από τους Θεσσαλονικείς για εκδρομές με μια ή/και δυο διανυκτερεύσεις έχει αγγίξει το κόκκινο, ενώ έντονο καταγράφεται και το «κύμα» Βαλκάνιων που επισκέπτονται οδικώς την Χαλκιδική ακόμη και για διήμερες – τριήμερες εξορμήσεις.  Οι ζητούμενες τιμές για 2 ενήλικες και 2 παιδία έως 12 ετών κυμαίνονται από 31€/διανυκτέρευση έως και 110€/διανυκτέρευση αν πρόκειται για ιδιωτικό διαμέρισμα ή/και κατοικία (όχι βίλα)», αναφέρει το στέλεχος της κτηματαγοράς.

Οι προ-κρατήσεις στο σύνολο των παραθαλάσσιων τουριστικών προορισμών της ηπειρωτικής Ελλάδας για το χρονικό διάστημα 21/5 – 23/5, σε αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με ευέλικτη πολιτική ακύρωσης, σε πολλές περιοχές ξεπερνούν το 80%.

Οι τιμές μίσθωσης καταγράφουν σταθερότητα και σε πολλές περιπτώσεις αυξητικές τάσεις σε σχέση με το 2020. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το είδος της κατοικίας, τα τετραγωνικά μέτρα, τις προδιαγραφές και την εγγύτητα στη θάλασσα.

Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates , Ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελείς κατοικίες (όχι βίλες). * Το κόστος διαμονής προκύπτει βάση της διαθεσιμότητας. Η κατοικία στην ίδια τιμή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή.

link: https://www.insider.gr/epiheiriseis/173104/poioi-einai-oi-kontinoi-toyristikoi-proorismoi

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ