Πώς η Microsoft θα μεταμορφώσει το Λαύριο -Η επένδυση φέρνει ανοικοδόμηση-ανέγερση κατοικιών

Πώς η Microsoft θα μεταμορφώσει το Λαύριο -Η επένδυση φέρνει ανοικοδόμηση-ανέγερση κατοικιών

Πώς η Microsoft θα μεταμορφώσει το Λαύριο -Η επένδυση φέρνει ανοικοδόμηση-ανέγερση κατοικιών

Η απόφαση της Microsoft να επενδύσει με την εγκατάσταση του συμπλέγματος των τριών data center στο Λαύριο θα μεταμορφώσει την περιοχή.

Πώς η Microsoft θα μεταμορφώσει το Λαύριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ19|01|2021 | 16:49

Συγκεκριμένα, η επένδυση στο πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον», οι εγκαταστάσεις του οποίου για πολλά χρόνια χαρακτηρίζονταν «φάντασμα», θυμίζοντας άλλες εποχές, και η ξεχωριστή ιστορία της περιοχής θα λειτουργήσουν θετικά για την ευρύτερη περιοχή του Λαυρεωτικού Δήμου.

Η επένδυση της Microsoft, σύμφωνα με την έρευνα του Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, θα λειτουργήσει «διαφημιστικά» για την περιοχή και λογικό είναι στο άμεσο μέλλον να αναμένουμε παρόμοιες ενέργειες και από άλλες εταιρείες, τόσο εγχώριες όσο και αλλοδαπές, που θα θελήσουν να βρεθούν «επαγγελματικά» κοντά στον αμερικανικό κολοσσό.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα ακίνητα
Η διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση στο Λαύριο είναι πάρα πολύ μικρή, βάσει των αγγελιών ακινήτων. Το ζητούμενο μηνιαίο κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 4,3€/τ.μ. έως 6,6€/τ.μ. Μόνο το 38,8% των διαθέσιμων ακινήτων προς μίσθωση είναι άνω των 75 τ.μ., κατάλληλα για οικογένειες, ενώ το υπόλοιπο αφορά ακίνητα έως 65 τ.μ. Οι ζητούμενες τιμές πώλησης διαμερισμάτων 70 τ.μ.-110 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2018, κυμαίνονται από 1.222€/τ.μ. έως 1.644€/τ.μ.

Ενώ οι ζητούμενες τιμές πώλησης διαμερισμάτων με έτος κατασκευής το 1990 ξεκινούν από 800€/τ.μ.Λόγω της μικρής διαθεσιμότητας ακινήτων τόσο προς ενοικίαση όσο και προς πώληση, σίγουρα θα γεννηθούν ανάγκες ανοικοδόμησης-ανέγερσης κατοικιών στην περιοχή για να φιλοξενήσουν τους εργαζόμενους στη Microsoft, καθώς και των εταιρειών που ενδεχομένως να ακολουθήσουν την κίνηση του αμερικανικού κολοσσού.

Αναμένεται η ανοικοδόμηση στην περιοχή
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, «για να λειτουργήσει ορθά και να αποκομίσει τα μέγιστα ο Δήμος Λαυρεωτικής από την πολλά υποσχόμενη επένδυση στην περιοχή θα πρέπει να συνδεθεί το Λαύριο μέσω της επέκτασης της Αττικής Οδού και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί το δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου με το αεροδρόμιο ”Ελευθέριος Βενιζέλος” και το αστικό κέντρο της Αθήνας. Η ανοικοδόμηση στην περιοχή και ταυτόχρονα οι ενδεχόμενες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις θα συντελέσουν στην αύξηση των αξιών των ακινήτων και στην προσέλκυση ενδιαφερομένων που θα θελήσουν να εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαυρεωτικής τόσο διότι θα δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή όσο και λόγω του καλύτερου επιπέδου διαβίωσης».

Τα παραδείγματα των ξένων χωρών
Στην έκθεση αναφέρονται παραδείγματα σε πόλεις της Ε.Ε. (π.χ. στο Λονδίνο, στην περιοχή Barnsbury, στον Δήμο Islington), όπου εγκαταστάσεις μεγάλων εταιρειών με ταυτόχρονες παρεμβάσεις ανάπλασης άλλαξαν τις αξίες των ακινήτων και γενικότερα το status της ευρύτερης περιοχής, διότι απευθύνονταν πλέον σε τελείως διαφορετικό από άποψης οικονομικής ευχέρειας κοινό.

Η ανάπτυξη της επένδυσης, αναζητώντας επιπλέον χώρους συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων για την ανάπτυξη υποστηρικτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, εκτός από το σύμπλεγμα των τριών data center, θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπλασης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

link: https://www.iefimerida.gr/oikonomia/layrio-ependysi-microsoft-anoikodomisi-anegersi-katoikion

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ