Μορφή χιονοστιβάδας τα λουκέτα σε εστίαση και ένδυση
Στην Εντατική το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα, πολλά εκ των οποίων δεν τα καταφέρνουν και… «βαράνε κανόνι»
Βρεθήκαμε στο Γκάζι, άλλοτε κέντρο αναφοράς και διασκέδασης. Η αναμενόμενη εικόνα ερημιάς, λόγω του lockdown, δεν εντυπωσιάζει τόσο, όσο τα εγκαταλελειμμένα καταστήματα, κυρίως καφέ, φαγητού και διασκέδασης.
Δεν είναι κλειστά προσωρινά, αλλά έχει μπει οριστικά λουκέτο, λόγω συσσώρευσης χρεών. Οι ιδιοκτήτες δεν είδαν καμία αχτίδα αισιοδοξίας και παρά τα όποια μέτρα στήριξης διέκοψαν άρον-άρον κάθε δραστηριότητα.
Δέκα έκλεισαν τον τελευταίο μήνα, μόνο σε δύο δρόμους γύρω από το Μετρό του Κεραμεικού. Μαζί μας ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, που έκανε επίσης αυτοψία.
Ήδη, από κατ’ ιδίαν συζητήσεις με ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφετεριών, μπαρ και κλαμπ σε όλη την Ελλάδα, μας είχε πει ότι ο ένας στους δύο θα «βαρέσει κανόνι» μέσα στο 2021.
Ανάμεσα στα πολλά ενοικιαστήρια ή και πωλητήρια που βλέπαμε στις τζαμαρίες, ένα χαρτί τού τράβηξε την προσοχή. Ήταν μία αγωγή έξωσης που είχε θυροκολλήσει δικαστικός επιμελητής σε εστιατόριο.
«Είναι απαράδεκτο. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την αναστολή των εξώσεων όσο διαρκεί η πανδημία, και παράταση των μισθώσεων για ένα με δύο χρόνια», μας είπε προτού φύγουμε για να κατευθυνθούμε στο Κολωνάκι. Και εκεί η ίδια εικόνα. Παντού ερημιά και ενοικιαστήρια.
Σημάδι ζωής η καφετέρια του Αχιλλέα Αποστολόπουλου στη Βαλαωρίτου, έναν δρόμο που υπό άλλες συνθήκες θα έσφυζε. Τώρα, ήταν μόνος στο κατάστημα χωρίς τραπεζοκαθίσματα, φτιάχνοντας έναν καφέ για να τον πάει σε γραφείο επιχείρησης. «Τώρα έκλεισαν όσες επιχειρήσεις είχαν ήδη κάποιο πρόβλημα. Όταν αρθεί το lockdown θα δείτε και υγιείς να κλείνουν», μας λέει, εξηγώντας ότι ειδικά στην Εστίαση υπάρχουν πολύ υψηλά λειτουργικά κόστη.
Όσο για το take away, ελάχιστα βοηθάει, ακόμη και τα καφέ που είναι ανοιχτά, αφού ο κόσμος δεν περνάει καν από τον πεζόδρομο. Εκεί συναντήσαμε τον κτηματομεσίτη Θεμιστοκλή Μπάκα, πρόεδρο της E-Real Estates που ανέβαινε στο γραφείο του.
Μας έδειξε τρία καταστήματα που έκλεισαν από κάτω (ένα με παπούτσια, ένα με είδη τηλεμάρκετινγκ και ένα με φαγητό) και άνοιξε τη βεντάλια περιγράφοντας τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, ήδη από το πρώτο lockdown.
Τσακάλωφ έκλεισαν 18, Σκουφά 15, Σόλωνος 13, Αναγνωστοπούλου 12, Βουκουρεστίου 7, Ομήρου 4, Λυκαβηττού 4, Ηρακλείτου 3… «Και αυτά, μόνο στους γνωστούς δρόμους του Κολωνακίου», εξηγεί. «Πολλοί αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρηση (κυρίως Εστίασης, Ένδυσης, Υπόδησης) για να μην αυξάνουν τα χρέη. Άλλοι, πιο τολμηροί, πραγματοποίησαν μετεγκατάσταση σε περιοχή με χαμηλότερα μισθώματα».
Παρόμοια εικόνα αντικρίσαμε σε Σύνταγμα, Πλάκα, Ομόνοια, Παγκράτι, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία. Ειδικά στην Πλάκα ιδιοκτήτης εστιατορίου, που έχει ταυτόχρονα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Χίλτον -αναγκαστικά κλειστό από το Μάρτιο- χάνει το σπίτι του σε πλειστηριασμό.
Τα απόνερα της πανδημίας πλήττουν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και απειλούν να γίνουν χείμαρρος, πνίγοντας ένα σημαντικό μέρος. Το 23% είναι «πολύ ή αρκετά πιθανόν» να κλείσει οριστικά τους επόμενους μήνες, ενώ ειδικά στην Εστίαση το ποσοστό αυτό φτάνει στο 42% και στο Εμπόριο το 34%, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Ιδιαίτερα πλήττονται όσες απασχολούν έως 6 εργαζομένους αφού το 91,8% δηλώνει σοβαρές ζημιές αυτή την περίοδο. Ανησυχητικό είναι και το εύρημα για απολύσεις απ’ όσες δεν κλείσουν, αφού είναι πιθανό να συμβούν στο 49,5% των επιχειρήσεων Εστίασης και στο 41,6% και 39,8% των γενικότερων, με 11-20 και 6-10 εργαζομένους, αντίστοιχα.
«Η πανδημία έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την ελληνική Οικονομία και την επιχειρηματικότητα, και αυτή δεν είναι μία αυθαίρετη άποψη αλλά μία ζοφερή πραγματικότητα», δηλώνει στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος εστιάζει στη μεγάλη έρευνα, σε συνεργασία με την Opinion Poll.
«Σύμφωνα με αυτή, το 86% των επιχειρήσεων έχει υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας. Αυτό όμως που είναι συγκλονιστικό είναι το εύρημα ότι το 23% των επιχειρήσεων δηλώνει ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσει. Θεωρείται βέβαιο λοιπόν ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει με χιλιάδες επιχειρήσεις λιγότερες – ίσως το νούμερο να προσεγγίσει τις 200.000. Και αν συνυπολογίσουμε τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη στην απασχόληση καθώς θα σχηματιστεί νέα γενιά ανέργων, είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα.
Μοναδικός τρόπος να περιορίσουμε τις απώλειες είναι, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να δείξει με πράξεις, ότι στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς αυτή είναι που έχει πληγεί περισσότερο, και να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν στην προσπάθεια βιωσιμότητας αυτών των επιχειρήσεων.
Το ΕΕΑ έχει ζητήσει το “κούρεμα” οφειλών, τη συνέχεια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία, την επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης, την παράταση της επιδότησης ενοικίου. Αυτό που προηγείται, όμως, είναι να ανοίξει, επιτέλους, το σύνολο του λιανεμπορίου, έστω και υπό προϋποθέσεις, προκειμένου να μη χαθεί η εκπτωτική περίοδος όπως χάθηκε η εορταστική».
Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»
link:https://www.vradini.gr/morfi-chionostivadas-ta-louketa-se-estiasi-kai-endysi/
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ