Πρωταγωνιστής των τριημέρων η βραχυχρόνια μίσθωση

Πρωταγωνιστής των τριημέρων η βραχυχρόνια μίσθωση

Πρωταγωνιστής των τριημέρων η βραχυχρόνια μίσθωση

Σε ποιους δημοφιλείς προορισμούς άγγιξαν το 100% οι προ-κρατήσεις για τα πολλά τριήμερα που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν φέτος οι εκδρομείς – Αύξηση της ζήτησης κατά 232% για τους καλοκαιρινούς μήνες

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Μετά από δυο χρόνια πανδημίας η διάθεση για εκδρομή «χτύπησε» κόκκινο. Σχεδόν στο σύνολο των τριημέρων που δημιουργήθηκαν, οι Αθηναίοι, αλλά και οι συμπολίτες μας που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας θέλησαν να ταξιδέψουν σε προορισμούς δημοφιλείς σύμφωνα με την εκάστοτε εποχή.

Η χειμερινή σεζόν ξεκίνησε με αισιόδοξα μηνύματα για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όσο και για τους ξενοδόχους ορεινών περιοχών όπου το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι πληρότητες άγγιξαν το 100% σύμφωνα με τις ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών, ενώ, υψηλές πληρότητες καταγράφηκαν σχεδόν στο σύνολο των Σαββατοκύριακων του Νοεμβρίου.

Το ταξίδι στο βουνό ιδιαίτερα τις ημέρες των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις προ-κρατήσεις που καταγράφηκαν για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όσον αφορά ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ήταν άκρως εντυπωσιακά. Το ποσοστό προ-κρατήσεων σύμφωνα με τις ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών ήταν άνω του 90% τόσο για τις ημέρες των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς. Στο Μέτσοβο και στο Καρπενήσι καταγράφηκε μηδενική διαθεσιμότητα για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Όσον αφορά της ημέρες της Πρωτοχρονιάς, στην Πορταριά και στην Καστοριά καταγράφηκε μηδενική διαθεσιμότητα, ενώ υψηλές προ-κρατήσεις από 79% έως 95% καταγράφηκαν και για το διάστημα από 27/12/2021 έως 2/1/2022. Ενώ υψηλές προ-κρατήσεις σε ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης που κυμάνθηκαν από 95% έως 100% καταγράφηκα στην Αράχωβα, στα Καλάβρυτα, στο Καρπενήσι και στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Το τριήμερο των Φώτων 6-9/1/2022, οι προ-κρατήσεις κυμάνθηκαν από 82% έως 97%. . Στην Αράχωβα άγγιξαν το 90%, στο Μέτσοβο το 84%, στους Αρκαδικούς προορισμούς άγγιξαν το 82% και 96% αντίστοιχα για Βυτίνα και Δημητσάνα. Παράλληλα, στα Ιωάννινα και στο Καρπενήσι οι προ-κρατήσεις άγγιξαν το 85%.

Υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων καταγράφηκαν και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (5-7/3/2022), από 80% έως και 100% στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς. Στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις άγγιξαν το 92%, στα Καλάβρυτα το 97%, στα Τρίκαλα Κορινθίας το 87%, στο Καρπενήσι το 100%, στα Ιωάννινα το 92% και στα Ζαγοροχώρια το 88%.

Παρόμοια εικόνα και για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου (25-27/3/2022), όπου τα ποσοστά προ-κρατήσεων άγγιξαν ακόμη και το 100%. Συγκεκριμένα στην Αράχωβα ήταν 86%, στα Καλάβρυτα 92%, στα Τρίκαλα Κορινθίας 91% και στο Καρπενήσι 100%.

Η μεγάλη έξοδος του Πάσχα, κατέγραψε υψηλά ποσοστά σχεδόν στο σύνολο τόσο των δημοφιλών νησιωτικών προορισμών, όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Η ανάγκη για ένα «κανονικό» Πάσχα μετά από δυο χρόνια πανδημία, καταγράφηκε από τις εικόνες των ρεπορτάζ των ημερών.

Οι προ-κρατήσεις στη νησιωτική χώρα κυμάνθηκαν από 82% έως 95%, ενώ στην ηπειρωτική χώρα από 83% έως 100%. Πρωταγωνιστές στη νησιωτική χώρα με ποσοστά προ-κρατήσεων άνω του 90% ήταν η Ύδρα με 93%, η Τήνος με 95%, η Πάτμος με 91%, η Κύθνος με 90% και η Αίγινα με 95%. Ενώ στην ηπειρωτική χώρα, ποσοστά προ-κρατήσεων άνω του 90% καταγράφηκαν στη Καλαμάτα με 92%, στο Λεωνίδιο στο 100%, στα Μετέωρα 97%, στο Ναύπλιο 98%, στα Ιωάννινα 98%, στα Καλάβρυτα 97% και στη Ναύπακτο 99%.

Παρόμοια εικόνα και για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς είτε γιατί δεν επέστρεψαν εγκαίρως οι εκδρομείς του Πάσχα, είτε αρκετοί επέλεξαν να κάνουν Πάσχα με συγγενικά πρόσωπα και να πραγματοποιήσουν την εκδρομή τους το κοντινό τριήμερο εφόσον μετατέθηκε η Πρωτομαγιά στις 2 Μάϊου. Πρωταγωνιστές στη νησιωτική χώρα ήταν η Ύδρα με 82%, η Τήνος με 86%, η Πάτμος με 85%, η Πάρος με 87%, ενώ η Μύκονος και η Σαντορίνη κατέγραψαν προ-κρατήσεις της τάξεως του με 93%. Στην ηπειρωτική χώρα τα ποσοστά προ-κρατήσεων στη Καλαμάτα ήταν 79%, στα Μετέωρα/Καλαμπάκα 87%, στο Ναύπλιο 91% και στη Ναύπακτο 86%.

Αύξηση της ζήτησης κατά 232% τους καλοκαιρινούς μήνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Airdna, που καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2022, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση της ζήτησης κατά 232% σε σχέση με το 2021. Η Ελλάδα είναι πρώτη στους ρυθμούς ζήτησης, ξεπερνώντας την Πορτογαλία που είναι δεύτερη με 196%, και την Κροατία, που είναι τρίτη και σημειώνει αύξηση της ζήτησης κατά 151%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία, η Αυστρία, Νορβηγία και η Ισπανία ακολουθούν στην τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα. Εστιάζοντας στα αυξημένα ποσοστά ταξιδιωτών οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, επισημαίνεται πως πρόκειται και για τουρίστες, οι οποίοι για πρώτη φορά θα επιλέξουν αντί για ξενοδοχεία, τα εν λόγω καταλύματα φέτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Martha Wilson, από την εταιρεία ερευνών Airdna σημείωσε ότι η Ελλάδα κινήθηκε με σημαντικούς ρυθμούς ανάκαμψης όσον αφορά τη ζήτηση από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, ξεπερνώντας ακόμη και τους ρυθμούς της Ευρώπης, πάντα σε ό,τι αφορά τη ζήτηση. Συγκεκριμένα η Ελλάδα το εξεταζόμενο διάστημα έτρεξε με 11,7%, ενώ η Ευρώπη κινήθηκε στο 2,6%.

Συγκεκριμένα, για το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, η ζήτηση είναι υπερδιπλάσια από πέρυσι. Τη μεγαλύτερη αύξηση στην καλοκαιρινή ζήτηση σημειώνουν η Κρήτη (306%) και τα Δωδεκάνησα (302%).

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτέλεσαν «λύση» για τους ταξιδιώτες

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω πανδημίας, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει, ότι «ευτυχώς» που λειτουργούσε στη χώρα μας. Αποτέλεσε «λύση» στους εν δυνάμει εκδρομείς τόσο εγχώριους, όσο και αλλοδαπούς τη στιγμή που δεν επιθυμούσαν σύμφωνα με τα υγειονομικά δεδομένα να έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Τα αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες προσφέρουν απομόνωση και αποτέλεσαν ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας που διέθεταν ανεξάρτητες βίλες ή/και bungalows, είχαν πληρότητες που άγγιξαν το 100% στο σύνολο της περσινής καλοκαιρινής σεζόν.

Λόγω της πανδημίας, τον αόρατο αυτό εχθρό που έχει έρθει αντιμέτωπη όλη η παγκόσμια κοινότητα, τα δεδομένα αλλάζουν και δημιουργούν νέες τάσεις και νέα μοντέλα στο σύνολο της καθημερινότητας μας.

Βασικό κίνητρο για τις οικογένειες οι πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες

Η επιθυμία και ταυτόχρονα η ανάγκη μη συνωστισμού και παράλληλα το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανάδειξης του κλάδου ιδιαίτερα εν μέσω πανδημικής κρίσης, ενώ αποτέλεσε «λύση» για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο «budget».

Μπορεί για τους νεότερους ή/και για οικογένειες που διαθέτουν την οικονομική άνεση να φαντάζει κάτι όχι και τόσο απαραίτητο η ύπαρξη των οικοσκευών, αλλά όταν μια οικογένεια με 2 παιδιά θελήσει να κάνει διακοπές, θα πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τα καθημερινά έξοδα καφέ κλπ., καθώς και το κόστος 2 γευμάτων την ημέρα τουλάχιστον, ενώ αν έχει μικρά παιδία, τα γεύματα μπορεί να είναι μικρότερα αλλά είναι σαφώς περισσότερα.

Η δυνατότητα του να μπορείς να φτιάξεις το καφέ σου, να μαγειρέψεις εντός της κατοικίας που διαμένεις, να απασχολήσεις τα παιδία αν είναι μικρά ηλικιακά, σου παρέχει την ευχέρεια εκεί που θα υπολόγιζες ότι δεν μπορείς να κάνεις διακοπές, να μπορείς τελικά να διαμείνεις 2-3 ημέρες.

Παράλληλα, η δυνατότητα που δίνεται ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική του ιδιοκτήτη ή/και του διαχειριστή του ακινήτου να φιλοξενηθούν τέσσερα ή/και περισσότερα άτομα σε μια κατοικία σύμφωνα με την δυναμική της, αποτελεί «λύση» τόσο για οικογένειες, όσο και για νέα ζευγάρια ή/και παρέες που διαθέτουν περιορισμένο «budget» ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που το κόστος ζωής τόσο λόγω του πληθωρισμού αλλά και της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευτεί.

Βασικός ρυθμιστής του κόστους διαμονής αποτελεί ο χρόνος της κράτησης

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κατοικιών ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι ολόκληρες κατοικίες άνω των 50τμ-60τμ, που για μια οικογένεια είναι σαν να επισκέφτηκε το εξοχικό της. Ενώ το κόστος διαμονής για τετραμελή οικογένεια σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500€ για πέντε διανυκτερεύσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι εκδρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βασικός ρυθμιστής του κόστους αλλά και της διαθεσιμότητας, η δυνατότητα να επιλέξεις κατοικία σύμφωνα με τις ανάγκες σου αλλά και το πορτοφόλι σου, αποτελεί ο χρόνος της κράτησης. Όσον νωρίτερα σχεδιάσουμε τις μας διακοπές, τόσο καλύτερες τιμές μπορούμε να επιτύχουμε.

Άνθηση των «road trips» και το καλοκαίρι του 2022 λόγω του κόστους μετακίνησης

Τη φετινή χρονιά όπως και το καλοκαίρι του 2020-2021, αναμένουμε να γνωρίσουν εκ νέου άνθηση τα περίφημα «road trips» στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρα μας, τόσο λόγω της πανδημικής κρίσης όσο και του κόστους μετακίνησης. Τα πρώτα δείγματα καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, δημοφιλείς και μη προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέγραψαν υψηλή κινητικότητα. Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο, και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των εκδρομέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεωρούμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων.

*Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates 

 

link: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/tourismos/protagonistis-ton-triimeron-i-vrachichronia-misthosi/?fbclid=IwAR0mw1s7zZVkL3L4OzLFQ3a_AKdykz8QxYSP_lBaxEEWQd8DQWNJt9le2J8

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ