Θ. Μπάκας: Εκρηκτική η άνοδος στις τιμές των ενοικίων – Πως θα αντιμετωπιστεί
Αν τα προηγούμενα χρόνια η αναζήτηση ακινήτου αποτελούσε δύσκολη διαδικασία, τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε σαφάρι.
Μπάκας Θέμης
Ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-REAL ESTATES Θέμης Μπάκας, μίλησε στον Αθήνα 984 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου για την εκτόξευση των τιμών ενοικίασης ακινήτων κυρίως στις περιζήτητες περιοχές, την επίδραση του airbnb στην προσφορά, αλλά και τις στρεβλώσεις στο τοπίο της ελληνικής κτηματαγοράς που οδηγούν σε απόγνωση τον κόσμο.
«Από το 2018 οι τιμές ενοικίασης ακινήτων βρίσκονται σε συνεχή άνοδο. Η ετήσια αύξηση για περιοχές μεγάλης ζήτησης είναι της τάξης του 20%, ενώ σε σημεία της Αττικής που θεωρούντο πιο προσιτά ( Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Γλυφάδα), οι αυξήσεις αγγίζουν πλέον και το 40%» είπε εισαγωγικά.
Στη διαμόρφωση αυτού του τοπίου συντελούν σύμφωνα με τον ίδιο «η έλλειψη νέων οικοδομών προς μίσθωση, η υποαπόδοση των ενοικίων στη δεκαετία της κρίσης, η χορήγηση με το σταγονόμετρο νέων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες και η ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης π.χ. Airbnb στην οποία έχουν εγγραφεί 5 χιλιάδες ακίνητα, μόνο στο κέντρο της Αθήνας».
Εξηγώντας αναλυτικότερα την κατάσταση ανέφερε:
«Μην ξεχνάμε ότι από το 2009 κι έπειτα οι τράπεζες έπαψαν να χρηματοδοτούν την αγορά κατοικιών και σταμάτησε η οικοδομική δραστηριότητα, ενώ η ζήτηση παρέμενε σταθερή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 είχαμε 900 εκατομμύρια εκδόσεις στεγαστικών δανείων με στόχο το 2022 να φτάσουν στα 1,2 με 1,4 δις ευρώ.
Κάθε χρόνο 15.000-20.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αναζήτηση κατοικίας. Σε 10 χρόνια η ζήτηση έφτασε στις 150 με 200 χιλιάδες κατοικίες, σε μια περίοδο κατά την οποία η ανέγερση νέων πολυκατοικιών, ήταν ανύπαρκτη».
Πλέον, η κρίση στέγης έχει σταθεροποιηθεί και μέσα από την ανανέωση κάποιων από τα υπάρχοντα συμβόλαια ή μέσω αγορών.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες σε Ελλάδα και Ιρλανδία ένας εργαζόμενος χρειάζεται μια 15ετία σχετικά καλά αμειβόμενης εργασίας προκειμένου να αγοράσει ένα σπίτι όχι μεγαλύτερο των 70 με 80 τμ.
Παράλληλα, η βραχυχρόνια μίσθωση κερδίζει έδαφος, «αλλά όχι σε όλες περιοχές», όπως επισημαίνει ο κ Μπάκας.
Στα σενάρια που εξετάζονται στο πλαίσιο του σχεδιασμού αποκλιμάκωσης των τιμών στα ενοίκια συμπεριλαμβάνεται η φορολόγηση των κλειστών ακινήτων που υπάρχουν σε πολλά σημεία της Αθήνας ή η αποφυγή της εάν τελικά διατεθούν, όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία, στη Γαλλία, Ιρλανδία και σε πολιτείες του Καναδά.
Ακόμη, μελετάται η παροχή φορολογικών επιβραβεύσεων και κινήτρων σε ιδιοκτήτες που θα ανανεώσουν στην ίδια τιμή τα συμβόλαια σε υπάρχοντα ΑΦΜ.
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ