Σε άνοδο η αγορά ακινήτων στην Ευρώπη

Σε άνοδο η αγορά ακινήτων στην Ευρώπη

Σε άνοδο η αγορά ακινήτων στην Ευρώπη

Ιδιαίτερα ελκυστικές για τους επενδυτές ακινήτων είναι οι αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Ισπανίας και της Γερμανίας με την επενδυτική δραστηριότητα να παίρνει την … ανιούσα και να «ξεμπλοκάρει» από την αρνητική επιρροή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σε άνοδο βρίσκεται – για πρώτη φορά από το 2009 οπότε και ήταν εμφανείς οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης – η αγορά ακινήτων(γραφείων, χώρων logistics και καταστημάτων λιανικής) στην Ευρώπη. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από την τριμηνιαία ανάλυση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield.

Ο συνολικός αριθμός των αγορών που εμφάνιζαν χαμηλές τιμές σε ακίνητα για γραφεία, καταστήματα λιανικής και χώρους logistics μειώθηκε μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου τριμήνου του 2017 γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε και στη μειωμένη διαφορά μεταξύ πραγματικών και προβλέψιμων αποδόσεων.

Σύμφωνα με την εταιρεία Cushman & Wakefield συνολικά τριάντα αγορές αξιολογούνται ως «χαμηλής τιμής», 65 ως «μεσαίας τιμής» και 27 ως «υψηλής τιμής». Η αγορά των logistics προσφέρει στους επενδυτές τη δυνατότητα να βρουν ευκαιρίες σε χαμηλές τιμές αντιπροσωπεύοντας 17 από τις συνολικά 30 υποτιμημένες περιοχές.

Η Μόσχα – το δεύτερο τρίμηνο του 2017- βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα με τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες θεωρούνται ως «υποτιμημένες» σε αξία ακινήτων αποσπώντας την πρώτη και τη δεύτερη θέση στα καταστήματα λιανικής και στα γραφεία αντίστοιχα. Η Σόφια (ακίνητα για γραφεία), το Δουβλίνο (χώροι logistics) και η Βαρκελώνη (χώροι logistics) συμπληρώνουν την πεντάδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, με μία από τις 28 τοποθεσίες (γραφεία στο Μπρίστολ) και η Γαλλία, με δύο από συνολικά 10 (χώροι logistics σε Παρίσι και Μασσαλία), έχουν τις λιγότερες υποτιμημένες περιοχές σε αξία ακινήτων.

Οι πέντε πιο ακριβές αγορές στην Ευρώπη είναι η Κωνσταντινούπολη(ακίνητα για γραφεία), η Γενεύη (ακίνητα για γραφεία), η Βιέννη (ακίνητα για γραφεία), το Μιλάνο (καταστήματα λιανικής) και η Ρώμη (καταστήματα λιανικής). Οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων στην Τουρκία ώθησαν την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων σχεδόν στο διπλάσιο των αρχικών προβλέψεων. Τα καταστήματα λιανικής της Ρώμης και του Μιλάνο έχουν πολύ χαμηλή απόδοση ιδιοκτησίας, (2,75%), γεγονός που τις καθιστά λιγότερο ελκυστικές σε μια σχετική τιμολογιακή βάση.

Σε όλες τις αγορές, που εξέτασε η Cushman & Wakefield κατέταξε το 53% των ακινήτων logistics ως υποτιμημένο σε σύγκριση με το 14% των ακινήτων γραφείων και το επίσης 14% των καταστημάτων λιανικής. Αντιστρόφως, το 3% των ακινήτων για χώρους logistics είναι σε υψηλή τιμή, σε σύγκριση με το 37,5% και το 16,5% των ακινήτων για γραφεία και καταστήματα λιανικής αντίστοιχα. Συνολικά, η έκθεση δείχνει μια πραγματική εξάπλωση σε ολόκληρη την Ευρώπη με 15 διαφορετικές πόλεις σε 11 διαφορετικές χώρες, δίνοντας έμφαση στις 20 top υποτιμημένες τοποθεσίες.

Εξετάζοντας την ευρωπαϊκή αγορά σε περιφερειακό επίπεδο, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (CEE) έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η περιφέρεια της Ευρωζώνης έχουν μια καλή ισορροπία μεταξύ καλών και χαμηλότερων τιμών.

Πηγή: businessnews.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ