Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας – Δείτε παραδείγματα

Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας – Δείτε παραδείγματα

Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας – Δείτε παραδείγματα

Ο πρόεδρος του Δικτύου «E-Real Estates» εξηγεί τους λόγους των αυξήσεων

Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας – Δείτε παραδείγματα

Φωτιά έχουν πάρει τα ενοίκια στο κέντρο και τα προάστια της Αθήνας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου «E-Real Estates», Θέμη Μπάκα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Μπάκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η αύξηση των τιμών στα ενοίκια μετά το 2017 στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει φτάσει το 30%, ενώ πέριξ του κέντρου σημειώνεται άνοδος τιμών της τάξεως του 10% με 15%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που έδωσε ο κ. Μπάκας, αποτελεί η περίπτωση μιας επιπλωμένης μονοκατοικίας 86 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, όπου το ενοίκιο κόστιζε 500 ευρώ το 2017, ενώ πλέον η τιμή του ανέρχεται στα 650-700 ευρώ. Ακόμα ένα παράδειγμα είναι αυτό γκαρσονιέρας 35 τ.μ. στον Πειραιά, που νοικιάστηκε πριν από την πανδημία του κορονοϊού στα 280-290 ευρώ, αυτή τη στιγμή ο ιδιοκτήτης το ενοικιάζει για 350 ευρώ. «Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για ποιους λόγους αυξάνονται τα ενοίκια

Όπως εξήγησε ο Θέμης Μπάκας, οι λόγοι των αυξήσεων στα ενοίκια αποδίδονται στην 10ετη κρίση που ταλαιπώρησε την οικονομία της χώρας και στην κατά συνέπεια αδυναμία των πολιτών να προχωρήσουν σε αγορά ακινήτων: «Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, λίγος κόσμος θέλησε να αγοράσει ακίνητα και όλοι στράφηκαν προς την ενοικίαση, η κτηματαγορά για 10 έτη δεν είχε τη διαθεσιμότητα των ακινήτων που θα μπορούσε να καλύψει την ζήτηση, ήρθαν και τα airbnb με αποτέλεσμα να πιεστούν οι τιμές» εξηγεί.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΕ είχε κάνει μια έκθεση το 2016 όπου αναφέρει ότι το 84,6% των ιδιωτικών υπαλλήλων στην Ελλάδα δαπανά το 42% του μισθού τους για την αποπληρωμή ενοικίου, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη  το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 28%.

Τέλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει σε νεαρά ζευγάρια δωρεάν ακίνητα,  τα οποία θα διατίθενται από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

link: https://www.newsbeast.gr/financial/arthro/7804743/sta-ypsi-oi-times-ton-enoikion-sto-kentro-tis-athinas-deite-paradeigmata

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ