Στάση αναμονής τηρούν οι αγοραστές για τα μεγάλα ακίνητα – Σκληρό παζάρι για μείωση των τιμών

Στάση αναμονής τηρούν οι αγοραστές για τα μεγάλα ακίνητα – Σκληρό παζάρι για μείωση των τιμών

Στάση αναμονής τηρούν οι αγοραστές για τα μεγάλα ακίνητα – Σκληρό παζάρι για μείωση των τιμών

Στάση αναμονής τηρούν σε αυτή τη φάση οι αγοραστές μεγάλων ακινήτων καθώς περιμένουν «να δουν τι θα γίνει από το Σεπτέμβριο»,

Στάση αναμονής τηρούν οι αγοραστές για τα μεγάλα ακίνητα - Σκληρό παζάρι για μείωση των τιμών

Στάση αναμονής τηρούν σε αυτή τη φάση οι αγοραστές μεγάλων ακινήτων καθώς περιμένουν «να δουν τι θα γίνει από το Σεπτέμβριο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι της κτηματαγοράς.
Όπως τονίζουν στο bankingnews μία μικρή κινητικότητα παρουσιάζουν οι συναλλαγές μικρών ακινήτων, με το σκληρό παζάρι μεταξύ υποψήφιου αγοραστή και ιδιοκτήτη να κυριαρχεί, καθώς τα ζητούμενα ποσά είναι μικρά και η έκπτωση που μπορούν να πετύχουν είναι μικρή.
Αντίθετα στα μεγάλα ακίνητα οι αγοραστές τηρούν στάση αναμονής και ζητούν από τους ιδιοκτήτες να ρίξουν τις τιμές. «Τηρούν στάση αναμονής καθώς εκτιμάται ότι από το φθινόπωρο που θα έχει μειωθεί περαιτέρω η ρευστότητα στην ελληνική αγορά οι τιμές θα υποχωρήσουν αρκετά», αναφέρουν γνώστες της αγοράς.
«Οι αγοραστές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε μεγάλα ακίνητα σε αυτή τη φάση είναι σε επίπεδο διερεύνησης της αγοράς και των ζητούμενων τιμών. Θέλουν να πετύχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση της επένδυσης τους», αναφέρει ο Θέμης Μπάκας, ιδιοκτήτης της E- Real Estates – Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών.
Όπως επισημαίνει «τα δεδομένα αλλάζουν εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, η κτηματαγορά βρίσκεται αντιμέτωπη για άλλη μια φορά με μια υποκείμενη οικονομική κρίση, όπου ο ρυθμός και το ύψος της μείωσης των αξιών θα καθοριστεί από πολλούς παράγοντες.
Θεωρούμε βάση των σημερινών δεδομένων , ότι η κορύφωση των μειώσεων στις τιμές πώλησης αναμένεται να καταγραφεί μετά την καλοκαιρινή σεζόν και σταδιακά έως και τo πρώτο τρίμηνο του 2021 και θα εξαρτηθεί από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, την εγχώρια δυναμική της μεσαίας τάξης που είναι σχεδόν ανύπαρκτη,  τη στάση των αλλοδαπών επενδυτών καθώς και των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση στην Ελληνική κτηματαγορά και την ζητούμενη τιμή αυτών.
Θεωρούμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν να προβούν σε μείωση των ζητούμενων τιμών πώλησης, θα αναγκαστούν να αποσύρουν τα ακίνητα τους από την αγορά κρατώντας στάση αναμονής».
«Μη ξεχνάμε ότι στην αρχή της κρίσης το 2009, οι τιμές τον πρώτο χρόνο μειώθηκαν -3,7% σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά, το 2010 -4,7%, το 2011 -5,5%, το 2012 -11,7%, το 2013 -10,9%.
Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν ότι για ένα διάστημα 2-3 ετών οι τιμές παρουσίασαν μια ανθεκτικότητα που μπορεί να οφείλεται στη σταδιακή πορεία της ύφεσης.
Η επικείμενη οικονομική κρίση – οικονομικό πλήγμα όπως αναφέρουν οι μελέτες διαφόρων οίκων αξιολόγησης  θα είναι συσσωρευμένη και σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση πάντα με τα 10 χρόνια μνημονίων στη χώρα μας. Άρα οι αντιδράσεις μείωσης και οι αντιδράσεις ανάκαμψης θα είναι σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Ο λόγος που θα δούμε αισθητές μειώσεις στην εγχώρια κτηματαγορά εκτός των δεδομένων που αναφέρουν οι έρευνες διαφόρων οίκων , είναι διότι από την αρχή των χρόνων της οικονομικής κρίσης, η ελληνική κτηματαγορά χαρακτηρίζεται από μικρή εγχώρια αγοραστική δύναμη της μεσαίας οικονομικής τάξης για την αγορά ακινήτου με σκοπό την κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.
Η μεσαία τάξη στη χώρα μας,  δεν διαθέτει αποταμιεύσεις και ταυτόχρονα δεν πληροί σε πολλές περιπτώσεις τα εχέγγυα που ζητούν σήμερα τα Τραπεζικά Ιδρύματα για την έκδοση στεγαστικών δανείων.
Γενικότερα το Τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να αποτελέσει αρωγό επενδύσεων στην κτηματαγορά λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια με το υψηλότερο ποσοστό δανειακών επισφαλειών στην Ευρωζώνη παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 10μηνο του 2019 εκδόθηκαν συνολικά  400 εκατ. Ευρώ ( 250 εκατ. Ευρώ το 2018 ), με το μέσο δάνειο να κυμαίνεται από 60.000 ευρώ – 65.000 ευρώ (δηλαδή 8.000 δάνεια περίπου), όταν το 2005 οι εκδόσεις στεγαστικών δανείων ήταν 17 δις ευρώ με το μέσο δάνειο στις 120.000 -140.000 ευρώ», αναφέρει ο κ. Μπάκας.
Παρακάτω παρατίθονται παραδείγματα από το E- Real Estates – Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών για τα όσα συμβαίνουν στην κτηματαγορά της Αθήνας
1. Ζωγράφου: Διαμέρισμα 110 τμ με συμφωνημένη τιμή πώλησης 140.000€ και με κατάθεση προκαταβολής αξίας 10.000 ευρώ από τον αγοραστή τον μήνα Φεβρουάριο, εν μέσω κορωνοϊού ο ενδιαφερόμενος αγοραστής ζήτησε μια μείωση της τάξεως του 20 % από τον πωλητή για να ολοκληρώσει την αγοραπωλησία. Μετά από διαπραγμάτευση η τιμή μειώθηκε κατά 10,7 % με το νέο τίμημα να διαμορφώνεται πλέον στις 125.000€  ευρώ όπου θα πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησία που έχει καθυστερήσει λόγω ασφαλιστικής ενημερότητας.
2. Γκύζη: Διαμέρισμα 78 τμ με ζητούμενη τιμή πώλησης 95.000€, αλλοδαπός επενδυτής πριν τον κορωνοϊό εκδήλωσε ενδιαφέρον για αγορά με μια μείωση του ποσού της τάξεως των 5.0000€ (-5,2%), οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν λόγω των συνθηκών και όταν επιστρέψαμε στην κανονικότητα, η προσφορά του ενδιαφερόμενου ενοικιαστή διαμορφώθηκε στις 80.000€ (-15,7%). Ο πωλητής δέχθηκε τη πρόταση του αγοραστή.
3. Ιλίσια: Διαμέρισμα 53 τμ με ζητούμενη τιμή πώλησης 65.000€ προ κορωνοϊού εποχή, σήμερα, ο ιδιοκτήτης δέχθηκε πρόταση αγοράς στις 55.000€ δηλαδή -15,3 %.
4.  Κέντρο Αθήνα: Αυτοτελή κτίριο 620 τμ πλησίον της Ερμού με ζητούμενη τιμή πώλησης 1.600.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης δέχθηκε πρόταση αγοράς από αλλοδαπό επενδυτή στο 1.200.000€ ευρώ (-25%) .
5. Ηλιούπολη: Διαμέρισμα 72τμ με ζητούμενο ενοίκιο ανά μήνα 650€ προ κορωνοϊό , ο ιδιοκτήτης δέχθηκε πρόταση μίσθωσης στο ποσό των 550 ευρώ (-15,3%).Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

https://bankingnews.gr/index_mob.php?id=507579&fbclid=IwAR2-IkWGX7XJTVf5swSFALwQU_VstC7FsE-f4oCbnR4cn1qnM4jnwu7caG8

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ