Τουρισμός: Στο «στόχαστρο» οι ανεξάρτητες ιδιωτικές βίλες για το καλοκαίρι του 2021

Τουρισμός: Στο «στόχαστρο» οι ανεξάρτητες ιδιωτικές βίλες για το καλοκαίρι του 2021

Τουρισμός: Στο «στόχαστρο» οι ανεξάρτητες ιδιωτικές βίλες για το καλοκαίρι του 2021

Τη φετινή χρονιά όπως και το 2020, οι περισσότεροι τουρίστες τόσο εγχώριοι, όσο και αλλοδαποί θα επιλέξουν κυρίως αυτόνομες κατοικίες που προσφέρουν ιδιωτικότητα

Θέμης Μπάκας

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας*

Το 2020 ήταν ένα καλοκαίρι διαφορετικό για το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας. Ένα καλοκαίρι γεμάτο προκλήσεις και με απώλειες που άγγιξαν το 77,12% σε σχέση με το 2019 για την ελληνική οικονομία και με τις τουριστικές εισπράξεις να διαμορφώνονται μόλις στα 4,28 δισ. € σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ένα καλοκαίρι που την χώρα μας την επισκέφτηκαν κατά 77% λιγότεροι τουρίστες σε σχέση με το 2019.

Όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι η φετινή χρονιά θα αποτελέσει μια καλή χρονιά για την παγκόσμια υγεία και για την οικονομία της χώρας μας, διότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 21% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Με αυτή την «δύσκολη κληρονομιά» του 2020, τα εμβόλια που κυκλοφορούν σε συνάρτηση με τον ταχύ εμβολιασμό των πολιτών, δημιουργούν την ελπίδα ότι τα διεθνή ταξίδια μπορούν να ξαναρχίσουν σύντομα, το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς και το πότε. Απαντήσεις που θα καθορίσουν στην πλειονότητα τους την εικόνα της φετινής καλοκαιρινής σεζόν.

Τη φετινή χρονιά όπως και το 2020, οι περισσότεροι τουρίστες, τόσο εγχώριοι, όσο και αλλοδαποί, θα επιλέξουν κυρίως αυτόνομες κατοικίες που προσφέρουν ιδιωτικότητα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο με στόχο τη θωράκιση της υγείας τους βάση των ειδικών συνθηκών που διανύουμε.

Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που προκύπτουν από ιστοσελίδες που φιλοξενούν ακίνητα που αξιοποιούνται – διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή/και με σήμα του Ε.Ο.Τ., και αφορούν αποκλειστικά βίλες με ιδιωτική πισίνα για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και για την υπόλοιπη Ελλάδα ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα σε συγκρότημα κατοικιών, τα δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά όσον αφορά τις πληρότητες που καταγράφονται για το καλοκαίρι του 2021.

Η πληρότητα στο νησί των ανέμων για ιδιωτική βίλα με ιδιωτική πισίνα (δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προκαταβολή) αγγίζει το 85% για τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ υπάρχουν χρονικά διαστήματα εντός των καλοκαιριών μηνών που αγγίζει το 99%. Στη Σαντορίνη, η πληρότητα κυμαίνεται από 90% έως 96% για το σύνολο των καλοκαιρινών μηνών (Ιούνιο – Αύγουστο).

Στη Σκιάθο η πληρότητα κυμαίνεται από 94% έως 97%, στη Σκόπελο από 88% έως 94%, στην Πάρο από 87% έως 91%, στη Ζάκυνθο αγγίζει το 86% και στα Χανιά από 86% έως 89% για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι άνωθεν προορισμοί και ιδιαίτερα η Μύκονος και η Σαντορίνη, αφορούν διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, που είναι λογικό να προσελκύουν εν δυνάμει ταξιδιώτες – τουρίστες από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι εντυπωσιακές πληρότητες δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες, διαμερίσματα εγγεγραμμένα σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, ξενώνες ή/και πανσιόν, αλλά ανεξάρτητες ιδιωτικές βίλες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα. Πρόκειται για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, που οι ιδιοκτήτες τους δεν στοχεύουν στα μέσα εισοδήματα, αλλά σε ταξιδιώτες – τουρίστες τόσο εγχώριους, όσο και αλλοδαπούς, που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα και δεν επηρεάζονται από την οικονομική κρίση που διέπει πλέον το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας. Ενώ ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προπληρωμή.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι ιδιωτικές βίλες με ιδιωτική πισίνα στους top διεθνείς καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας μας δεν είναι αριθμητικά πάρα πολλές, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά μπορεί να είναι μόλις 12-18 κατοικίες των άνωθεν προδιαγραφών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πληρότητες που καταγράφονται είναι υψηλές και εντυπωσιακές, αλλά όσον αφορά το κόστος διαμονής οικογένειας 4 ατόμων (μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 6 ενήλικες, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή) για 6 διανυκτερεύσεις καταγράφεται σταθερό ή/και μειωμένο κατά 20%-25% στα υψηλά κόστη διαμονής σε σχέση με το 2020, ενώ σε σχέση με το 2019 το κόστος διαμονής σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα στις υψηλότερες ζητούμενες τιμές είναι μειωμένο ακόμη και 60%. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το ζητούμενο ημερήσιο κόστος διαμονής του εκάστοτε προορισμού θα τείνει αυξητικά ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και όσο πλησιάζουμε στους καλοκαιρινούς μήνες.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι υψηλές πληρότητες που καταγράφουμε, αφορούν ακίνητα – βίλες με ιδιωτική πισίνα, που οι ιδιοκτήτες τους τα διαθέτουν με δωρεάν πολιτική ακύρωσης – δηλαδή χωρίς καμία χρέωση σε περίπτωση ακύρωσης και χωρίς προκαταβολή. Οι πληρότητες που καταγράφονται δεν αποτελούν «κλειδωμένες» κρατήσεις, αλλά καταγράφουν μια επιθυμία – τάση των τουριστών για το καλοκαίρι του 2021 στους top διεθνείς καλοκαιρινούς προορισμούς που διαθέτει η χώρας μας. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια τεράστια λαχτάρα στον κόσμο να μπορέσει να κάνει ένα χαλαρό ταξίδι – διακοπές ξανά μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού.

Σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης των τιμών και της πληρότητας αποτελεί η πολιτική ακύρωσης για την εκάστοτε κράτηση που πραγματοποιεί ο επισκέπτης του καταλύματος. Η πολιτική ακύρωσης, έχει προεπιλεχτεί από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη του καταλύματος, μέσα από τις διαθέσιμες πολιτικές ακύρωσης που προσφέρουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ή/και με σήμα του Ε.Ο.Τ, όλο το διάστημα της πανδημίας του κορωνοϊού λόγω των ειδικών συνθηκών που διανύουμε, επιλέγουν κυρίως την ευέλικτη πολιτική ακύρωσης.

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η παγκόσμια ρευστότητα της κατάστασης μπορεί να καταστήσει από τη μία στιγμή στην άλλη την οποιαδήποτε πρόβλεψη άκυρη και άτοπη. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, βάση των άνωθεν δεδομένων καταγράφεται η «λαχτάρα», η προδιάθεση των τουριστών να ταξιδέψουν στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιπλέον, βασικό παράγοντα θα αποτελέσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι διεθνείς πτήσεις και τα δρομολόγια. Σύμφωνα με στελέχη αεροπορικών εταιρειών, πολλά αεροπλάνα είναι σταθμευμένα και θα πρέπει να ανακτηθούν και να επισκευαστούν διεξοδικά πριν ξεκινήσουν οι πτήσεις. Παράλληλα, οι ταξιδιώτες το φετινό καλοκαίρι πιθανόν να αντιμετωπίσουν λιγότερο συχνές συνδέσεις, ταξίδια με πολλές στάσεις – μεγαλύτερης διάρκειας, διότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δρομολογίου.

 Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

link: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/tourismos/tourismos-sto-stochastro-i-anexartites-idiotikes-viles-gia-to-kalokeri-tou-2021/

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ