Υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων για το τριήμερο των Φώτων στους χειμερινούς προορισμούς

Υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων για το τριήμερο των Φώτων στους χειμερινούς προορισμούς

Υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων για το τριήμερο των Φώτων στους χειμερινούς προορισμούς

Σε επίπεδα από 82% έως 97% κυμαίνονται οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο των Φώτων 6-9/1/2022 σε διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στους χειμερινούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων για το τριήμερο των Φώτων στους χειμερινούς προορισμούς

04-01-2022 | 07:47

Αυτά αναφέρει σχετική έρευνα της E-Real Estates για τις προ-κρατήσεις τις ημέρες των Φώτων σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την επισήμανση βέβαια ότι όλα μπορεί να αλλάξουν είτε μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων, είτε οποιασδήποτε στιγμή επιβληθούν έκτακτα μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Επισημαίνεται ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ δεν αφορούν σε ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί ότι η δυναμικότητα, δηλαδή τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες, σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένη.

Όπως αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου  E-Real Estates, «η φετινή χειμερινή σεζόν όσο αφορά τους χειμερινούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας φαίνεται να αφήνει πίσω την πανδημία covid-19, όσον αφορά τις ημέρες των εορτών (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια). Επίσης, σημαντικό παράγοντα αποτέλεσε το γεγονός ότι αρκετοί συμπολίτες μας επέλεξαν να ταξιδέψουν εντός συνόρων και πολλοί ακύρωσαν το ταξίδι τους στο εξωτερικό λόγω υγειονομικών συνθηκών.

Τα αισιόδοξα μηνύματα για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είχαν καταγραφεί από τα μέσα Νοεμβρίου, όπου οι προ-κρατήσεις σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς (Αράχωβα, Καλάβρυτα, Καρπενήσι, Τρίκαλα Κορινθίας κ.λπ.) όσον αφορά ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κυμαινόταν από 95% έως 100%. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύσεις των τελευταίων ημερών, οι κρατήσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανέρχονταν στο 85%-90%, ενώ για τα Θεοφάνεια οι κρατήσεις κυμαίνονται στο 60%».

Σύμφωνα με την έρευνα, τα Τρίκαλα Κορινθίας καταγράφουν μικρή διαθεσιμότητα, ενώ το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 635€ έως 1.000€, με την ανώτερη τιμή να αφορά ανεξάρτητη μονοκατοικία με 2Υ/Δ. Στη Καστοριά οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 97% και το κόστος διαμορφώνεται στα 550€ για κατοικία με 2Υ/Δ.  Σε αντίθεση με την Καλαμπάκα όπου καταγράφεται υψηλή διαθεσιμότητα και το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 224€ έως 523€, με την ανώτερη τιμή να αφορά κατοικία 75τμ.

Υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών της χώρας. Στην Αράχωβα αγγίζει το 90% με το συνολικό κόστος να διαμορφώνεται στα 684€ για κατοικία 56τμ με 2 Υ/Δ, στα Καλάβρυτα οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 89% και το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 480€ έως 870€. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα που μπορεί να αναζητήσει ο εν δυνάμει ταξιδιώτης είναι κυρίως από 55τμ έως 75τμ. Διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα, ανάλογα πάντα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή ακινήτου.

Στο Μέτσοβο, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 84% με το συνολικό κόστος διαμονής να αγγίζει τα 429€ για διαμέρισμα με 2Υ/Δ.

Οι Αρκαδικοί προορισμοί βρίσκονται και τα Θεοφάνεια στις top επιλογές των ταξιδιωτών με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 82% και 96% αντίστοιχα για Βυτίνα και Δημητσάνα. Το κόστος για 3διανυκτερεύσεις κυμαίνεται στα 428€ για κατοικία 47τμ στη Δημητσάνα και στην Βυτίνα από 428€ έως 464€ για κατοικία με 2 Υ/Δ.

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγναντίας. Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατών, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας.  Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 85% για τις ημέρες των Φώτων και η διαθεσιμότητα να περιορίζεται μόλις σε 21 κατοικίες. Το κόστος διαμονής για το τριήμερο κυμαίνεται από 327€ έως 750€. Η ανώτερη τιμή αφορά κατοικία 75τμ, ενώ οι κατώτερη κατοικίες από 45τμ έως 55τμ.

Το Καρπενήσι το προτιμούν τόσο Αθηναίοι όσο και κάτοικοι της Φθιώτιδας και των όμορων νομών. Οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Φώτων έχουν αγγίξει το 85% με το κόστος για το τριήμερο διαμονής να κυμαίνεται από 371€ έως 559€.

«Όλα τα άνωθεν στοιχεία αποτελούν αισιόδοξα μηνύματα για τον κλάδο του χειμερινού τουρισμού και της εγχώριας οικονομίας, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλα μπορεί να αλλάξουν είτε μετά την ανακοίνωση των μέτρων στις 3 Ιανουαρίου του 2022, είτε οποιασδήποτε στιγμή επιβληθούν έκτακτα μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού», σημειώνει το στέλεχος της κτηματαγοράς.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι «η φετινή χειμερινή σεζόν ξεκίνησε με αισιόδοξα μηνύματα τόσο για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όσο και για τους ξενοδόχους ορεινών περιοχών όπου το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι πληρότητες άγγιξαν το 100% στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών, ενώ, υψηλές πληρότητες καταγράφηκαν σχεδόν στο σύνολο των Σαββατοκύριακων του Νοεμβρίου.

Θα πρέπει να τονίσουμε η σεζόν στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας ξεκινάει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, από τα τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί έως και τα μέσα – Μαρτίου. Η φουλ σεζόν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι κυρίως το χρονικό διάστημα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, καθώς και τα διήμερα – τριήμερα που ξεκινούν ιδιαίτερα από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τα τέλη Ιανουαρίου-μέσα Φεβρουαρίου».

link: https://www.insider.gr/oikonomia/206522/ypsila-pososta-pro-kratiseon-gia-triimero-ton-foton-stoys-heimerinoys-proorismoys

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ